Hrvatski radio

Radio Osijek

Dronovi u poljoprivredi donose goleme uštede

09.05.2019.

12:59

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: - / -

"Upotreba dronova u poljoprivredi" konferencija, održana na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku", uvod je u 2. sajam dronova Osijek Drone Expo, koji će u petak i subotu biti u dvorani Gradski vrt.

Uz Osječki sajam suorganizator konferencije je Poduzetnički inkubator BIOS, koji ističu važnost korištenja novih tehnologija u unaprjeđenju proizvodnih procesa te osposobljavanja kadrova za upravljanje bespilotnim sustavima. Uz primjenu visoke tehnologije, troškovi proizvodnje su manji, a urod i kvaliteta viši.
"Zamisao konferencije je bila da ljudima približimo što se konkretno radi u ovoj industriji. Hrvatska je mala zemlja, no mi pratimo trendove, a to se odnosi i na bespilotne sisteme koji su prošireni kod nas. Jedino, što o tome zajednica nije dovoljno upoznata. Zato želimo povezati ljude s proizvođačima, kako bi dobili priliku iz prve ruke vidjeti kako im ova tehnologija može pomoći u poljoprivredi. Osnovna prednost upotrebe dronova u poljoprivredi je ušteda. Vi ako koristite sustav koji ima kameru, vrlo jednostavno možete dobiti uvid u polje i vidjeti gdje se pojavila bolest, gdje nedostaje vode ili gnojiva. To su ogromne uštede, jer posredstvom ove tehnologije možete, primjerice pognojiti samo 20 posto površine, gdje je to potrebno u odnosu na cijelo polje. To je jednostavna računica zbog koje se upotreba ove vrsta tehnologija itekako isplati", objašnjava Ivan Vidaković iz stručnog vodstva sajma Osijek Drone Expo.
Procjena površina za tretiranje zaštite, planiranje berbe i potrebnog ljudskog rada u vinogradima, danas se određuje uz pomoć senzora i dronova, kaže Tomislav Pokrajčić, vlasnik zagrebačke tvrtke Binaria: "Današnje tehnologije omogućavaju poljoprivrednicima puno bolji uvid u to što se događa s njihovim tlom, s njihovim biljkama, s atmosferom i na taj način mogu optimirati svoje djelovanje."
Suvremena tehnološka rješenja budućnost su poljoprivrede, koja je temeljna gospodarska grana Slavonije. Prepoznaje to i županija, koja je Osijek Dron expo potpomogla sa sto tisuća kuna. "Kod nas u Slavoniji imamo i dio koji je još uvijek i miniran, na neki način dronovi mogu jako puno pomoći, ali županija se ovoga puta ipak bazirala na poljoprivredu i zbog sudjelujemo i financijski i u organizaciji ovog sajma," rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.
O važnosti osposobljavanja za operatere dronovima, kadra za kojim postoji sve veća potreba na tržištu, govorio je Goran Bajči iz tvrtke Msan, koja organizira prvu hrvatsku certificiranu školu za osposobljavanje kadrova za upravljanje bespilotnim sustavima.
Novosti unutar zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj predstavit će
Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo te Hrvatska kontrola zračne plovidbe putem predstavili su novosti unutar zakonodavnog okvira u Republici Hrvaskoj te AMC portal namijenjen prijavi i kontroli letačkih operacija. 
Zanimanje za razvoj novih tehnologija u Osijeku postoji. Uz već solidno razvijenu IT industriju, poduzetnički inkubator pokreće i programe za dronove, najavljuje Saša Lamza, direktor BIOS-a Osijek: "Uskoro otvaramo hardverski laboratorij gdje će svi zainteresirani s područja grada Osijeka moći raditi nekakve prototipe, znači moći će raditi proizvode kao što su i dronovi, odnosno dijelovi za dronove."
Najnovije bespilotne letjelice, prateću opremu i njihove mogućnosti posjetitelji mogu pogledati 10. i 11. svibnja u dvorani Gradski vrt.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.