Hrvatski radio

Radio Osijek

Druga godišnjica Udruge JA KA iz Osijeka

05.11.2018.

18:21

Autor: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

Drugu godišnjicu rada obilježila je Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika JA KA iz Osijeka. Prema podatcima kojima raspolažu, u Osječko-baranjskoj županiji godišnje oboli oko 25 žena, a u Vukovarsko-srijemskoj 27. Nažalost, visok je postotak umiranja od raka jajnika, oko 70 posto.

Predsjednica Udruge Veselinka Kastratović upozorava da se o karcinomu jajnika malo zna, žene imaju podosta predrasuda, neznanja i strahova. Nažalost, taj se karcinom otkriva većinom u poodmakloj fazi i smrtnost je velika. Udruga JA KA nastoji educirati žene, poziva da se odazovu na nacionalne programe ranog otkrivanja raka, a važno je znati da se karcinom jajnika ne može otkriti papa testom, već ultrazvukom i tumorskim markerima.
Udruga JA KA želi osnažiti pacijentice na njihovu putu liječenja, redovito ih posjećuju u KBC-u Osijek, a potporu pružaju i obiteljima. Organiziraju edukativne i kreativne radionice, surađuju s drugim udrugama, pomažu potrebitima.
Svakoga ponedjeljka sastaju se u prostorijama Centra za mir na Trgu Augusta Šenoe 1 od 16 do 19 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.