Hrvatski radio

Radio Osijek

11:57 / 02.06.2022.

Autor: Radio Osijek

Druga međunarodna studentska GREEN konferencija

Klimatske promjene

Klimatske promjene

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Green konferencija okupila  je studente svih znanstvenih disciplina. Cilj je istaknuti nužnost višedisciplinarnog pristupa u rješavanju i ublažavanju posljedica klimatske krize, problema zaštite okoliša i racionalnoga gospodarenja prirodnim resursima. Samo će zajedničkim snagama biti ponuđena kvalitetna rješenja - poruka je današnjeg skupa. 

Na Green konferenciji bit će predstavljeno više od stotinu radova studenata o temi racionalnog gospodarenja resursima i očuvanju okoliša koji baštinimo od prošlih, ali i budućih generacija. Predsjednica Organizacijskog odbora profesorica Mirna Habuda Stanić kaže kako je koncept ove konferencije zajednički pristup jer samo jedna struka ne može riješiti ovaj problem. "Sigurna sam da će se nešto po tom pitanju dogoditi, jer je se cijela planeta pokrenula u tom smjeru." Akademska zajednica, odnosno profesori i studenti imaju tu ključnu ulogu istaknuo je rektor Vlado Guberac: "Studenti su budućnost ove zemlje, na njima svijet ostaje i zato mi je drago da je Osijek ovih dana postao središte ovakvih inicijativa i da su se se tu okupili i mladi ljudi, studenti iz okolnih zemalja i da pokušavaju ukazati na problem globalnog zagrijavanja, zelene tranzicije, ali isto tako i ponuditi rješenja u tom pravcu." Student Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Nikša Bekavac dodao je kako bez kvalitetnih teorijskih rješenja nema ni ni njihove provedbe u praksi: "Neka od njih su već implementirana i odrađena u stvarnom svijetu, odnosno eksperimentalno su izvedena. Prvi je to korak kako bi  se to iz laboratorija i kontroliranih uvjeta prenijelo u okoliš." Dodajmo kako su organizatori GREEN konferencije osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet s mrežom visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske i susjednih zemalja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.