Hrvatski radio

Radio Osijek

Druga obljetnica Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije

09.12.2021.

17:44

Autor: Hina

Akademija u Vukovaru

Akademija u Vukovaru

Foto: HRT/Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Svečanom akademijom u Vukovaru je obilježena druga obljetnica Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, a predsjednik njezinog Upravnog odbora nadbiskup Vinko Puljić tom je je prigodom rekao da se u dvije godine najviše radilo na obnovi, dodjeli stipendija i potpori starijima.

Zaklada je osnovana u veljači 2020. u Vukovaru radi humanitarne i socijalne pomoći potrebitima u Republici Hrvatskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji. "Puno toga se napravilo u ove dvije godine. Zahvalan sam Bogu da ta ideja sve bolje stasava i na neki način otvara brojne mogućnosti da pomognemo najpotrebitijima", ocijenio je predsjednik Upravnog odbora te zaklade, vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić. Kako je istaknuo, Zaklada je u ove dvije godine provela nekoliko projekata, a najviše se radilo na obnovi, dodjeli stipendija studentima i učenicima i potpori starijim osobama. "Već imamo program za sljedeću godinu i očekujem potporu", poručio je kardinal Puljić, ističući da su potrebe goleme, ali treba biti zadovoljan s onime što se ima i dobije.

Prema riječima upravitelja Zaklade Josipa Dabre, u 2021. godini Zaklada je ostvarila prihod nešto veći od milijun kuna koje su potrošene na obnovu Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa, izgradnju dijela Franjevačkog samostana na Plehanu i stipendiranje 28 studenata. "Do danas imamo 114 članova i podupiratelja Zaklade od kojih je 28 donatora koji ciljano doniraju sredstva za određene projekte", rekao je Dabro i dodao da je uoči svečane akademije održana sjednica Upravnog odbora Zaklade na kojoj su donesene odluke o aktivnostima u 2022. godini.

Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije je pravna osoba, neprofitna organizacija usmjerena na humanitarno i socijalno djelovanje,  pružanje potpore u provođenju humanitarnih aktivnosti usmjerenih na dobrobit bolesnih, starih i nemoćnih osoba, djece predškolske dobi, učenika, studenata, mladih, fizičkih i pravnih osoba, te pomaganje projekata u Republici Hrvatskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.