Hrvatski radio

Radio Osijek

Drugi dan bez incidenata u Vukovaru

04.09.2013.

18:48

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Interventna policija više ne čuva dvojezične ploče na pet vukovarskih javnih ustanova. I današnji prosvjedi protekli su mirno, a policija je ocijenila kako je stanje sigurnosti zadovoljavajuće.

"Sigurnosno stanje u Vukovaru je zadovoljavajuće, bolje rečeno jako, jako dobro", izjavio je poslijepodne novinarima glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović. Nakon ponedjeljka i nasilnog uništavanja nekoliko dvojezičnih ploča na vukovarskim zgradama utorak i srijeda protekli su mirno. Prosvjednici su se odlučili na miran prosvjed te problem riješiti u Zagrebu. Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić izjavio je danas kako ne žele da u Vukovar dolaze prosvjednici iz drugih dijelova zemlje jer bi tada bilo teško kontrolirati incidente. Zamolio je druge građane da ne dolaze u Vukovar jer su građani za sada dovoljno snažni sami se izboriti za svoj cilj, a to je sprječavanje uvođenja ćirilice na gradske ulice i zgrade. 

Glasnogovornik policijske uprave Džigumović zahvalio se prosvjednicima zato što su dva dana izbjegli incidente. Potvrdio je kako je unutarnja kontrola MUP-a došla u Vukovar, ali ne zbog kadrovskih smjena nego kako bi u redovitoj proceduri provjerili je li bilo propusta policije zbog kojih je u ponedjeljak pet djelatnika MUP-a lakše ozlijeđeno u naguravanju s prosvjednicima. Rekao je kako danas nije bilo novih uhićenja, a opovrgnuo je i medijske napise prema kojima je policija zaustavila 28 autobusa s ljudima koji su se htjeli pridružiti vukovarskim prosvjednicima. Džigumović je rekao kako je šest osoba privedenih u ponedjeljak odmah pušteno na slobodu nakon kriminalističke obrade. U utorak su privedene još četiri osobe. I oni su pušteni na slobodu, a materijali državnom odvjetništvu.

I za sutra su najavljeni prosvjedi koji će biti mirni i početi u 9 sati na vukovarskom Trgu Franje Tuđmana. 

 

Poslušajte današnje izvještaje za informative emisije Hrvatskoga radija čiji su autori Željko Kovačević (15) i Davor Lončarić (19 sati). 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.