Hrvatski radio

Radio Osijek

Društveni centar IN podrška je socijalno isključenim osobama

21.09.2020.

15:49

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Projekt "Društveni centar IN - mreža podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom grada Vukovara" predstavljen je na uvodnoj konferenciji u Vukovaru. Nositelj je projekta udruga Vukovarski leptirići, vrijedan je gotovo 2 milijuna kuna od čega 85% pokriva Europski socijalni fond

Dvogodišnji projekt, čija je provedba počela u lipnju ove godine, omogućit će djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom grada Vukovara i Vukovarsko srijemske županije uključivanje u društveno-kulturne aktivnosti koje im trenutačno nisu prilagođene:

"S projektom smo započeli u lipnju ove godine, a aktivnosti su krenule tijekom kolovoz. Trajanje provedbe projekta je dvije godine, odnosno do lipnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 2 milijuna kuna (1.987.675.54 kn, od čega 85% il 1.689.524.21 kn sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15% ili 298.151,33 kn sufinancira Republika Hrvatska iz sredstava Državnog proračuna)", rekla je Krišto i dodala kako aktivnosti Centra obuhvaćaju radionice koje djeci i mlađoj populaciji osiguravaju preduvjete za lakšu integraciju, a starijim osobama pomažu u razvoju osjećaja pripadnosti zajednici te im također osiguravaju zdravo i aktivno starenje.

Voditeljica Centra Mateja Hojsak dodala da je tijekom kolovoza u projektu sudjelovalo 30-ak djece s roditeljima, te pozvala sve koji do sada nisu, da se uključe u njihov rad: "Pozivamo sve da se uključe u rad jer kapaciteti postoje, a javiti se mogu Udruzi leptirići ili Udruzi "Vuka", dok se rad može pratiti i na društvenim mrežama i internetskim stranicama. Ovakvim osmišljenim aktivnostima želimo postići socijalno aktiviranje, druženje članova obitelji djece s poteškoćama u razvoju, osoba s intelektualnim oštećenjima, starijih osoba sa suradnicima i prijateljima, čime namjeravamo doprinijeti njihovoj integraciji u lokalnoj zajednici", rekla je Hojsak i istaknula kako se sve radionice provode u skladu s epidemiološkim mjerama, a korisnici su podijeljeni u manje supine. Radionice se održavaju u prostorima Udruge Leptirići u Vukovaru u Velebitskoj 16.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.