Hrvatski radio

Radio Osijek

Društveno poduzetništvo žena u Vukovaru

27.04.2017.

13:33

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako smanjiti broj nezaposlenih žena i riješiti problem žena koje su, osim nezaposlene, žrtve obiteljskog ili nekog drugog oblika nasilja - bila je tema okrugloga stola održanog danas u Vukovaru .

Skup su organizirali Centar za istraživanje, edukaciju i promicanje ravnopravnosti spolova ŽAR te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije. Predsjednica Upravnog odbora ŽAR-a Milena Babić istaknula je kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji postoji samo jedan primjer društvenog poduzeća, a to su vinkovačka udruga Bubamara i njezin Buba bar. Pojasnila je kako je ogroman problem nezaposlenosti žena, teška zapošljivost i to posebice žena koje su doživjele bilo koji oblik nasilja. 

Na skupu je istaknuto kako se šira zajednica mora jače boriti za ravnopravnost spolova, a nevladine organizacije pozvane su da organiziraju radionice za nezaposlene žene i potaknu ih na samozapošljavanje što ne znači otvaranje kompliciranih tvrtki nego organiziranje u male zadruge koje mogu poslovati kao servisi za čišćenje, poljoprivredne zadruge, ali i različita savjetovališta ili organizacije koje se same financiraju. 

Više o tome poslušajte u prilozima u kojima govore Milena Babić iz ŽAR-a i Marija Molnar iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.