Hrvatski radio

Radio Osijek

Drvoprerađivači iz Poljske gosti Vukovarsko - srijemske županije

28.09.2016.

09:47

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vinkovcima su se, u sklopu posjeta poljskih tvrtki iz sektora prerade drva i proizvodnje namještaja Vukovarsko-srijemskoj županiji, predstavnici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Vukovar i Drvnog klastera „Slavonski hrast“ okupili na stručnoj konferenciji i poslovnim razgovorima.

Na skupu sudjeluju čelnici jedanaest poljskih tvrtki, koji su predstavili svoje proizvodne programe i tržne strategije te se upoznali s djelatnošću drvoprerađivača iz Vukovarsko - srijemske županije.

Drvni klaster Slavonski hrast - bivši Drvni klaster Vukovarsko-srijemske županije - osnovan je 2010. godine, a okuplja drvoprerađivače, znanstvene i obrazovne institucije koje se bave uporabom i preradom hrasta, jasena i drugih vrsta drva te provodi projekte marketinga, istraživanja, razvoja, inovacija i unapređenja proizvoda i tehnologija s ciljem promocije slavonskog hrasta te povećanja konkurentnosti, proizvodnje i zapošljavanja u poduzećima i obrtima koji se bave preradom drva i proizvodnjom proizvoda od drva. Promoviraju održivi razvoj, zaštita okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije učinkovitim korištenjem vrijedne sirovine slavonskog hrasta i ostalih vrsta drva. U sklopu klastera su najveća šuma hrasta u Europi – Spačvanski bazen, najveći hrvatski proizvođač furnira – Spačva d.d.  te najveći hrvatski proizvođač peleta – Šišarka d.o.o.

Gosti iz Poljske najveći su drvoprerađivači u toj zemlji: Polish Economic Chamber of the Wood Industry, najveća udruga poljskih drvoprerađivaća; ASPI; Wood Technology institute, ustanova za certifikaciju i istraživanje; Tartak Olczyk, proizvođač mekog drveta i peleta; MARDOM PRO, proizvođač furnira i najveći kupac drveta u poljskoj regiji Mazovia; PRAWDA te Koszalińskie Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego, proizvođač mekog i tvrdog drveta koji svake godine proizvede 220 tisuća četvornih metara mekog 40 tisuća tvrdog drveta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.