Hrvatski radio

Radio Osijek

Država darovala secesijsku zgradu nekadašnje Mađarske škole

20.09.2018.

13:02

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Zrinka Perić

Foto: HRT/Zrinka Perić

Foto: - / -

Ministar državne imovine Goran Marić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić potpisali su ugovor o darovanju Gradu Vinkovcima nekadašnje zgrade Mađarske škole, koja se do sada nalazila u vlasništvu države, a gradske vlasti imaju planove za njezino uređenje s kulturnim i drugim sadržajima.

Prema planovima Grada, u zgradi Mađarske škole koja ima oko  8.000 četvornih metara prostora, nakon obnove i preuređenja, bila bi smještena Glazbena škola koja danas djeluje na više lokacija u gradu i vinkovački Arhivski sabirni centar te drugi sadržaji, u kojima je svoj interes pronašla i Hrvatska gospodarska komora koja će uz Grad Vinkovce sudjelovati u obnovi zgrade.
 "Zadovoljni smo što je ova lijepa i vrijedna secesijska zgrada prešla u vlasništvo Grada Vinkovaca jer imamo puno planova koje bi smo željeli realizirati u tome prostoru", istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.
 "Otkako smo mi preuzeli ova predmet nije se dugo čekalo na njegovu realizaciju. Ima tu još dosta toga u Vinkovcima što Ministarstvo državne imovine može učiniti za Grad Vinkovce. Da je bilo volje tadašnje hrvatske Vlade i znanja da se riješe imovinsko-pravni odnosi, onda bi to bilo riješeno još prije 11 godina", rekao je ministar Goran Marić. "Ova Vlada i Ministarstvo državne imovine imaju misiju činiti ovakve stvari i znaju kako to rješavati", naglasio je Marić.
U zgradi Mađarske škole donedavno su bile smještene neke od službi Hrvatskih željeznica, zdravstvene ambulante, sindikati željezničara i razne udruge, a u sastavu zgrade nalaze se i dvije dvorane te kuglana. 
Danas će svečano biti potpisan i Ugovor o 
darovanja zemljišta, na kojem se nalazilo bivše prognaničko naselje „Blaca".        

Foto: HRT/Zrinka Perić

Foto: HRT/Zrinka Perić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.