Hrvatski radio

Radio Osijek

Država, županija i Donji Miholjac grade srednju školu

30.06.2020.

12:37

Autor: Radio Osijek/Hina

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Sporazum o izgradnji zgrade i sportske dvorane Srednje škole u Donjem Miholjcu, čija vrijednost radova iznosi 50 milijuna kuna, potpisali su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Goran Aladić i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Ministrica Divjak izrazila je veliko zadovoljstvo i čestitala ravnatelju škole, gradonačelniku i županu koji su uspjeli financijski zaokružiti projekt vrijedan 50 milijuna kuna od čega 40 Vladinih i po pet milijuna grada i županije, te podsjetila kako je ta škola zajedno s jednom vukovarskom bila povod da se 2018. izmjeni Zakon o odgoju i obrazovanju kako bi država mogla ulagati u škole koje su nesigurne za izvođenje nastave. „Sigurna sam da ćemo za dvije godine imati priliku otvoriti ovu školu”, kazala je ministrica i dodala da se trenutačno u pet škola priprema dokumentacija za obnovu ili su pri završetku. „Sve škole i svi učenici trebaju imati iste prilike i mogućnost da rade u istim uvjetima” rekla je i dodala da to škola u Donjem Miholjcu zaslužuje jer je drugim mjestom na međunarodnom natjecanju iz geografije pokazala da je konkurentna na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Gradonačelnik Goran Aladić ustvrdio je kako je ovaj projekt od životnoga značenja za Donji Miholjac jer je postojeća zgrada potpuno neuvjetna. Naime, učenici Srednje škole Donji Miholjac godinama nastavu prate u vlažnoj i oronuloj zgradi iz 1932. godine. „Škola ima 240 učenika, a kao i u ostalim školama u županiji, bilježimo pad 30-40%. Otegotna su nam okolnost bili uvjeti zbog kojih je neka djeca nisu željela upisati”, rekao je ravnatelj škole Nenad Perić.

Župan Ivan Anušić rekao je kako se na izgradnju škole čekalo od 2008. godine, kada je pripremljen prvi projekt, koji je u međuvremenu revidiran te izrazio zadovoljstvo što učenici više neće morati pohađati nastavu u uvjetima koji su među najgorima u Hrvatskoj. Izrazio je nadu da će zgrada biti završena i prije isteka dvogodišnjega roka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.