Hrvatski radio

Radio Osijek

Državna ergela Đakovo obilježava svoj dan

10.10.2015.

14:19

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Đakovačka ergela danas obilježava svoj dan u povodu 509 godina od osnutka i 209. godina uzgoja konja lipicanske pasmine .

Program je počeo u 10 sati svečanim otvaranjem ergele za sve posjetitelje, nakon čega su slijedili programi za djecu, jahanje, igre i radionice uz animatore, vožnja fijakerima, konjička predstava uz glazbu. Zaprežno natjecanje „Zimski kup Slavonije i Baranje“ na rasporedu programa je od 17.30-21.00 sat, kada ujedno i završava subotnji program.

Ulazak je za sve posjetitelje besplatan.

Državna ergela Đakovo (izvor: www.ergela-djakovo.hr)

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća. Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima. Brojnim nastupima u svijetu, đakovački lipicanci pronosili su i pronose glas o Đakovu i Đakovštini. Tako je, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, engleska kraljica Elizabeta II., dobra poznavateljica ovih plemenitih životinja, 1972. posjetila Ergelu i provezla se gradom slavnim i nadaleko poznatim četveropregom đakovačke ergele. Osim svoje osnovne djelatnosti, radi velike atraktivnosti za najširu javnost i sve većeg broj ljubitelja konja i konjičkog sporta, Državna ergela Đakovo postala je nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.