Hrvatski radio

Radio Osijek

Državna smotra učeničkih radova

01.06.2021.

13:39

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Državna smotra učeničkih radova u Pilot-projektu „Biosigurnost i biozaštita“ u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj .

Osnovna škola Vijenac iz Osijeka u suradnji s Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Hrvatskim društvom za biosigurnost i biozaštitu, tijekom školske 2020./2021. godine provodila je Pilot-projekt „Biosigurnost i biozaštita“. Projekt je proveden kao izvannastavna aktivnost u 122 osnovne i srednje škole Republike Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo 160 učitelja i više od 4.000 učenika.
Idejni pokretač i autor projekta „Biosigurnost i biozaštita“ je mr. sc. Maja Kassa, profesorica geografije u OŠ Vijenac, koja je zajedno s ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. sc. Alemkom Markotić izradila kurikulum za ovu izvannastavnu aktivnost i izborni program.
Naime, izbijanjem pandemije virusa SARS-CoV-2 uočena je važnost dodatne edukacije učenika, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika o navedenom problemu. Važnost promicanja vrijednosti očuvanja ljudskog zdravlja i prevencije zaraznih bolesti bio je glavni poticaj za pokretanje ovog projekta kako bi se u osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj uvelo poučavanje o sadržajima vezanih uz biosigurnost i biozaštitu.
Tijekom ove školske godine učenici su na inovativan način kroz interaktivne digitalne sadržaje svladavali nove biosigurnosne kompetencije i vještine, a uz stjecanje novih saznanja, izradili su mnoštvo kreativnih radova poput crteža, prezentacija, videouradaka, stripova, modela i dr.
Finalni dio projekta je održavanje Državne smotre učeničkih radova „Biosigurnost i biozaštita“ koju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizira Osnovna škola Vijenac.
U Organizacijskom odboru smotre na nacionalnoj razini sudjelovale su Vesna Vrbošić, ravnateljica Osnovne škole Vijenac, mr. sc. Maja Kassa, dr. sc. Ljiljana Žmak, Andreja Dorić i Svetlana Tomić uz prof. dr. sc. Alemku Markotić, Učenici osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u projektu za smotru su izrađivali male znanstvene postere na jednu od zadanih tema: Dubrovačka karantena, Epidemiološki lanac, Zaštitna oprema i njezina uloga, Kako se prenose zarazne bolesti, dr. Andrija Štampar, dr. Fran Mihaljević, Biosigurnost i biozaštita, Zarazne bolesti u Hrvatskoj, SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, WHO, Jedno zdravlje i Kako se zaštititi od zaraznih bolesti.
Svečano otvaranje Državne smotre održano je u Kulturnom centru u Osijeku gdje su izloženi učenički radovi. Na početku svečanosti, nazočnima se obratila ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić, mr. sc. Maja Kassa i zamjenik župana Josip Miletić, a svečanom otvaranju online su nazočili prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva, prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, dr. sc. Ljiljana Žmak, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu. Prigodni program izvest će učenici Osnovne škole Vijenac koji su sudjelovali u pilot-projektu. 

Vesna Vrbošić

Josip Miletić

Maja Kasa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.