Hrvatski radio

Radio Osijek

12:22 / 18.02.2022.

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Državni tajnik u Saboru: "Slavonski Brod je malo kompleksnija priča"

Marina Opačak Bilić (Socijaldemokrati)

Marina Opačak Bilić (Socijaldemokrati)

Foto: Screenshot / -

Više saborskih klubova u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti zraka upozorilo je na problem onečišćenja u Slavonskom Brodu. Uz ostale, na problem koji traje već 13 godina upozorile su Ružica Vukovac iz kluba Za pravednu Hrvatsku i Marina Opačak Bilić iz Socijaldemokrata. Državni tajnik Mile Horvat uputio ih je da odgovore potraže kod gradskih čelnika. Horvat, međutim kaže da je problem u Slavonskom Brodu malo kompleksnija priča.

Horvat je otkrio kako je Slavonski Brod Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka na kontrolu slao šest puta, a ministarstvo ga je isto toliko puta vratilo. „Vraćali smo ga jer su mjere bile nekvalitetne, a plan su izrađivali oni koji nisu imali ovlaštenje. Mislim da je adresa Slavonski Brod i ljudi koji ga vode i koji ne shvaćaju ozbiljnost ovog problema na pravi način”, odgovorio je Ružici Vukovac (ZPH) koja je kazala da onečišćenje, koji traje duže od 13 godina, kako se čini, nikoga nije zanimalo.

Državni je tajnik naveo i kako je ministarstvo u siječnju imalo  sastanak s predstavnicima Broda, Osijeka i Zagreba, gdje su ih uputili u to kako im akcijski planovi trebaju izgledati.  Istaknuo je i kako su, nakon razgovora sa nadležnim tijelima u BiH, oko rafinerije u Brodu proteklih godina, napravljeni određeni pomaci. „Nemamo više taj stupanj emisija i zagađenja kao do sada”, odgovorio je Miri Totgergeliju (HDZ) i Marini Opačak Bilić (Socijaldemokrati) te naglasio kako Slavonski Brod ima više problema, onečišćenje se u njemu povećava zimi zbog prometa i grijanja na drva, a to su, dodao je, i emisije sumporovodika koje ne dolaze iz druge države. „Brod je malo kompleksnija priča”, naglasio je. 

U većini Hrvatske kvaliteta zraka prve kategorije

Horvat je objasnio kako akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka donose samo aglomeracije u kojima se na godišnjem prosjeku utvrdi da je onečišćenje česticama više od propisanih veličina. „To je obveza njihovih čelnika, pogrešna je teza da će Ministarstvo raditi te stvari”, odgovorio je zastupnicima te potvrdio da onaj tko predlaže plan mora osigurati i novac za njegovo provođenje. Naglasio je i kako se moraju analizirati učinci mjera dvije godine unatrag te objaviti na mrežnim stranicama lokalne jedinice i službenom glasniku kako bi svi zainteresirani dobili uvid u podatke.

 Državni tajnik se pohvalio i kako je kvaliteta zraka u većini Hrvatske ipak prve kategorije, a u određenim urbanim mjestima druge. No, Vesna Vučemilović (HS) poziva se na podatke Europske Agencije za okoliš da je kvaliteta zraka u Hrvatskoj razlog za zabrinutost. Procjenjuju da je da svake godine više od 5.000 preuranjenih smrti zbog loše kvalitete zraka, kazala je zastupnica.

Horvat je potvrdio kako svi brodovi preko 400 tona, koji uplovljavaju u naše luke,  moraju iz svojih tankova izbaciti gorivo s velikom količinom sumpora, a to je 0,5 posto i više i upotrijebiti ono s malom koncentracijom do 0, 1 posto. U to ne spadaju naše ribarske brodice, kočarice i sl., rekao je Grozdani Perić (HDZ).

Oporba: Prevelika se odgovornost prenosi na lokalne zajednice

Saborska je oporba uglavnom podržala zakonske izmjene radi očuvanja zdravlja građana i njihova prava na čisti zrak, međutim, prigovorila je da se prevelika odgovornost za čisti zrak prenosi na lokalne jedinice.

„Lokalna će uprava morati sastavljati akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka i provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja, a ako to ne učini, plaćat će kaznu”, prigovorila je u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti zraka Mirela Ahmetović (SDP). „Ministar gospodarstva potpisuje prihvatljivost nekog projekta za okoliš temeljem studije utjecaja na okoliš i on treba biti odgovoran. Ne može ministar gospodarstva, koji je glavni propagator projekta LNG Omišalj koji ne zadovoljava ni ekonomske ni ekološke ni sigurnosne standarde, ne biti odgovoran. Itekako je odgovoran”, ustvrdila je Ahmetović koja se ne slaže s tim da građani, koji su se od početka žalili na projekt, sada plaćaju za čisti zrak.

I Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) kaže da se previše odgovornosti prebacuje na lokalne jedinice koje ionako nemaju novaca i ovise o državnom proračunu. "Kako će one platiti mjerenje onečišćenja zraka, a kamoli još instalirati mjernu postaju", upitala je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.