Hrvatski radio

Radio Osijek

Državno odvjetništvo traži istražni zatvor za osumnjičene za Ovčaru

08.10.2020.

14:05

Autor: Radio Osijek/priopćenje

Županijski sud u Osijeku, foto D.Lončarić

Županijski sud u Osijeku, foto D.Lončarić

Foto: - / -

Osumnjičenici su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.

Iz priopćenja ŽDO:
Policijska uprava osječko-baranjska podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1949.) i državljanina Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (1963.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH. (8. 10. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao pripadnici TO Negoslavci u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, pokraj Vukovara, nakon što su JNA, teritorijalna obrana i druge paravojne formacije lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor hrvatskih branitelja grada Vukovara i nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, Ministarstva unutarnjih poslova, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika, po odobrenju pukovnika Mile Mrkšića, zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA, predali ih pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u vojarnu, a potom ih dovezli na poljoprivredno dobro Ovčara.
Osnovano se sumnja da su protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih postrojbi, sudjelovali u tjelesnom ozljeđivanju zarobljenika i nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo, pa su tako zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, a zatim su ih svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.