Hrvatski radio

Radio Osijek

Dubrovački umjetnici darovali djela vukovarskom Memorijalnom centru

19.08.2016.

17:25

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četrdeset dubrovačkih autora su u Dubrovniku darovali 44 umjetnička djela za potrebe opremanja hostela ''Dubrovnik'' u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar .

Inicijativi Grada Dubrovnika odazvali su se samostalni umjetnici, ali i oni okupljeni u Dubrovačku udrugu likovnih umjetnika te Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika Dubrovnik. Ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut rekao je prilikom potpisivanja da će dubrovački osnovnoškolci prvi boraviti u tom hostelu koji je namijenjen za potrebe učenika osmog razreda u sklopu terenske nastave iz povijesti. ''Ove godine će kroz Memorijalni centar proći svih 40 tisuća učenika osmih razreda svih osnovnih škola u Hrvatskoj, a učit će o bitci za Vukovar i Domovinskom ratu", kazao je Šangut.
Dodao je da svaki od sedam obnovljenih objekata u Memorijalnom centru nosi ime nekog dijela Hrvatske, a početkom rujna otvorit će najvažniji, hostel ''Dubrovnik'', koji će raspolagat s 330 ležaja i četiri kongresne dvorane. 
Zamjenica duborvačkog gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara traje od 1993. godine. ''Ovo je još jedan vid suradnje između naših gradova. Ove godine naši umjetnici poklanjaju svoja djela Memorijalnom centru u Vukovaru, a u tom hostelu će biti djeca iz cijele Hrvatske. To su osmaši koji će učiti istinu o Domovinskom ratu, ali i o toleranciji, a na ovaj način smo odlučili dati dašak Dubrovnika u tom hostelu'', kazala je Šimac Bonačić. Valter Kožul, predsjednik Dubrovačke udruge likovnih umjetnika i Dorinda Bulić Čotić, predsjednica Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Dubrovnik istaknuli su kako su njihovi članovi oduševljeno dočekali tu ideju. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.