Hrvatski radio

Radio Osijek

Dugogodišnja tradicija Paprika festa u Lugu

30.09.2017.

12:20

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Margita Majerhof i Zsuzsana Jožef iz Luga proizvele su najbolju ljutu odnosno slatku začinsku mljevenu papriku. Tako je odlučilo tročlano povjerenstvo koje je ove godine ocijenilo ukupno 32 uzorka, od čega 16 uzoraka ljute i 16 uzoraka slatke začinske paprike.

Na Paprika festu 2017. izlaže više od 40 izlagača. Ove se godine prvi put organizira i Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša s 94 prijavljena natjecatelja, rekao je zamjenik načelnika Bilja iz redova pripadnika Mađara i predsjednik Udruge mladih "Lug" Erik Munk. Uzorke paprike ocjenjuje tročlano povjerenstvo, objasnio je predsjednik Skupštijne PZ "Rit" u Lugu i jedan od članova Šandor Markoš iz Vardarca. Kaže da taj posao radi jer ga voli te je i sam bio dugogodišnji proizvođač. Riječ je o zahtjevnom poslu od ranog proljeća: sjetva, presađivanje, navodnjavanje, branje, sušenje, mljevenje i na kraju ocjenjivanje. Ova je godina, ocjenjuje Markoš bila iznimno dobra, jer je uz visoku kvalitetu ostvaren i dobar prinos. Baranja je poznata po proizvodnji kvalitetne mljevene začinske paprike, a selo Lug zbog miroklime i sastava tla (crnice) u tome prednjači.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.