Hrvatski radio

Radio Osijek

Dukat snizio otkupne cijene mlijeka za 8-10%

23.02.2016.

14:47

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi je to težak udarac za mljekarski sektor u Hrvatskoj, čiji je privremeni pad zaustavljen prošle godine, priopćili su danas iz udruge OPG-ova Hrvatske „Život“ .

U njihovu priopćenju stoji  kako veliki nerazmjer između tržišne moći otkupljivača i proizvođača nigdje u Zapadnoj Europi nije tako velik kao u Hrvatskoj i tim je važnije da se Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede vrlo brzo i energično, za početak, angažiraju u obvezatnoj provedbi europske uredbe o mliječnom paketu.

Novo „rušenje“ cijene mlijeka događa se baš u najosjetljivijem razdoblju godine, prije proljetne sjetve kad je seljaku potrebna svaka lipa da bi pokrio velike sezonske izdatke.

Europska unija je prije više od dvije godine ozakonila mliječni paket kojim se države članice obvezuju da u sektoru mlijeka i mliječnih prerađevina olakšaju stvaranje proizvođačkih organizacija (PO). Time se omogućuje (malim i srednjim) proizvođačima da ravnopravnije pregovaraju s velikim otkupljivačima o cijenama i ostalim uvjetima preuzimanja tog proizvoda dnevne potrošnje. Na žalost hrvatsko ministarstvo poljoprivrede ne samo da nije pomoglo već je uvelike odmagalo u stvaranju PO i u obvezatnoj primjeni mliječnog paketa. Nakon dvogodišnjeg razdoblja u kome je postojeće pojedinačne ugovore trebalo početi energično zamjenjivati Ugovorima dogovorenim s PO, Ministarstvo se ograničilo da na svojoj internetskoj stranici podsjeti na zakonsku obvezu da se to dogodi. Kruta stvarnost je, međutim, da se veliki otkupljivači mlijeka svim sredstvima, ponekad i onim nedopuštenim, protive promjeni dosadašnjeg stanja u kome su oni gotovo doslovce gospodari života i smrti obiteljskih gospodarstava koje se bave proizvodnjom mlijeka. 

To sada rade u izravnom sukobu s europskom uredbom. Riječ je o nekolicini tvrtki: Dukatu, Vindiji, Meggle-u te Belju koji kontroliraju gotovo 70% tržišta i koji čine otkupljivački tzv oligopson. U njemu je Dukat najveći član, s preko 35% ukupnog otkupa. Zabilježeni su slučajevi prijetnji proizvođačima da će, u slučaju da se priključe PO kako to EU-uredba/zakon predviđa i traži, dominantno poduzeće prestati preuzimati mlijeko što proizvođača gotovo doslovce stavlja na ulicu. Uvid u ugovore koje proizvođači moraju sklopiti s Dukatom svjedoče da se proizvođači nalaze u gotovo feudalnom odnosu posvemašnje ovisnosti o otkupljivaču. U ugovoru koji je predviđen EU uredbom cijena je prva i najvažnija točka koja se mora ugovoriti i koja mora zadovoljiti niz definiranih kriterija pravednosti. U ugovorima s Dukatom cijena je naprotiv sitni detalj o kome poduzeće jednostrano odlučuje i koga propisuje preko svog cjenika kako mu se sviđa, stoji među ostalim u priopćenju koje je udruga OPG-ova „Život“ odaslala na adrese medija te čelnih ljudi u državi! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

FEBIRE

FEBIRE