Hrvatski radio

Radio Osijek

Đuroković obišao naselja pogođena nedavnom poplavom

27.07.2021.

18:31

Autor: Radio Osijek

Đuroković obišao naselja pogođena nedavnom poplavom

Đuroković obišao naselja pogođena nedavnom poplavom

Foto: - / -

Seonu i druga naselja na našičkom području koja je pogodila nedavna poplava obišao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Rekao je kako će sustav zaštite od štetnog djelovanja voda na tom području biti poboljšan izgradnjom akumulacija koje su već i ranije planirane.

Najavio je da će Hrvatske vode još tijekom ljeta interventnim radovima omogućiti protočnost korita manjih vodotokova te stabilizaciju privremenih nasipa i propusta. Problem bi dugoročnije, u roku od 3 do 5 godina, trebala riješiti izgradnja akumulacija Gornja Motičina, Seona i Lapovac. „Te su akumulacije već planirane jer je struka naslućivala da su one potrebne. Akumulacije ili retencije neće samo zaštiti stanovništvo nego i poljoprivredne površine. Dvije smo lokacijske dozvole već dobili, a uskoro bismo trebali i za Seonu. Nakon toga, Hrvatske vode osigurat će sredstava za glavne projekte i početi s otkupom zemljišta. Riječ je o 5 do 6 milijuna kubnih metara vode koju ćemo morati privremeno uskladištiti da bismo imali sigurnost na ovom području”, rekao je Đuroković. Ujedno je pohvalio zajedništvo županijskih i lokalnih vlasti i angažman svih službi koje su pomogle stanovništvu u saniranju posljedica poplave.

Poplavom pogođena područja obišli su i direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Željko Kovačević, zamjenik župana Josip Miletić, našički gradonačelnik Krešimir Kašuba i načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević koji je ih je upoznao s razmjerima šteta u trima naseljima općine. „Ovakvu elementarnu nepogodu ne pamte ni najstariji stanovnici. Voda iz bujičnih potoka prodrla je u četrdesetak kuća i pomoćnih objekata, oštećen je most, dvije su se kuće urušile i morat će se ukloniti, a štete su i na poljoprivrednim površinama i nerazvrstanim cestama. Vjerujem da će se izgradnjom akumulacija u budućnosti zaštititi Seona, Donja i Gornja Motičina, ali i naselja nizvodno”, rekao je načelnik Donje Motičine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.