Hrvatski radio

Radio Osijek

Duspara traži službenu informaciju da rafinerija ne radi

31.01.2019.

15:59

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Duspara traži službenu informaciju da rafinerija ne radi

Duspara traži službenu informaciju da rafinerija ne radi

Foto: - / -

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara zatražio je od nadležnih hrvatskih institucija službenu informaciju vezanu uz obustavu rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, koja je, kako su prenijeli BiH mediji, zbog remonta u siječnju prekinula proizvodnju.

Duspara je službenu informaciju zatražio od ministara zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića, odnosno predsjednika Vlade i predsjednice Republike.
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je zbog zastarjele tehnologije veliki onečišćivač zraka u Slavonskom Brodu, prekinula je proizvodnju 9. siječnja, potvrdio je jučer ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Čokić medijima u BiH. Iz Uprave bosansko-brodske Rafinerije, koja je u ruskom vlasništvu, najavili su entitetskom Ministarstvu da u ovoj godini, zbog remonta, neće biti primarne prerade i da neće uvoziti sirovu naftu već će svoje kupce ospkrbljivati preko tvrtke Gazprom, odnosno NIS-a iz Srbije.
"S obzirom na značajan utjecaj Rafinerije nafte Bosanski Brod na kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu, najavljena obustava rada mogla bi, barem kratkoročno, donijeti olakšanje građanima Slavonskog Broda. Službene informacije o aktualnim događanjima tek očekujemo, pa ćemo o svemu znati više nakon što nadležne institucije, kojima smo uputili zahtjev, dostave detaljnije informacije", naveo je u priopćenju slavonsko-brodski gradonačelnik Duspara. No, dodao je, "neovisno o aktivnostima koje Rafinerija u Bosanskom Brodu planira provoditi, u godini pred nama nužno je trajno riješiti problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, za što je ključna realizacija potpune plinifikacije Rafinerije, dodao je Duspara. U dopisu državnim institucijama naglasio je važnost potpune plinofikacije Rafinerije, s ključnim ciljem smanjenja emisije štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Uz to podsjetio je i na zaključke sa sastanka hrvatskih i ruskih državnih predstavnika u Slavonskom Brodu 10. listopada 2018. godine prema kojima je, rekao je, potpuna plinofikacija Rafinerije najavljena do trećeg kvartala 2019. godine. 
Gradonačelnik je podsjetio da je Slavonski Brod u listopadu 2018. godine zatražio dodjeljivanje kategorije posebnog statusa građanima Slavonskog Broda, kao i uvođenje konkretnih mjera za smanjenje onečišćenja zraka, za što se još uvijek očekuje službeno očitovanje. Jedna od mjera iz tog zahtjeva je olakšanje pristupa projektu energetske obnove kuća građana, čime bi se smanjila potrošnja energenata koji onečišćuju zrak lebdećim česticama, rekao je Duspara. Naveo je da prema rezultatima višegodišnjeg mjerenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, stanovnici ovog grada kontinuirano udišu zrak druge kategorije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.