Hrvatski radio

Radio Osijek

Dva milijuna kuna za školsku prehranu djece u riziku od siromaštva u Osijeku i OBŽ

21.07.2022.

14:55

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Dva milijuna kuna za školsku prehranu djece u riziku od siromaštva u Osijeku i OBŽ

Dva milijuna kuna za školsku prehranu djece u riziku od siromaštva u Osijeku i OBŽ

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija potpisali su ugovore o dodjeli novčanih sredstava za projekt osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva vrijedan dva milijuna kuna, a kojim će biti obuhvaćeno 1 842 djece u 37 osnovnih škola.

Ugovore su potpisali osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković i dožupan Josip Miletić, u nazočnosti državne tajnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margarete Mađerić.

"Projekt je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a usmjeren je za obroke u školama za djecu koja su u riziku od siromaštva", pojasnila je državna tajnica Mađerić te napomenula kako je u šestogodišnjem razdoblju na području cijele Hrvatske sa 134 milijuna kuna financirano više od 30 tisuća djece u 500 osnovnih škola. Istaknula je dobru suradnju s gradskim i županijskim vlastima na području socijalne politike, koja je vidljiva kroz uključenost sve djece u besplatne obroke u školama, što je cilj i intencija kako bi se izbjegla razlika među djecom.


Da se radi o hvale vrijednom projektu smatra i dožupan Miletić jer se tako za djecu lošijeg imovinskog statusa omogućava besplatna prehrana. "Taj projekt sjeo je na plodno tlo jer smo s dodatnim sredstvima omogućili besplatni obrok za svu djecu", dodao je Miletić.


Osječka dogradonačelnika Jasenka Crnković podsjetila je da u školama, kojima je Grad Osijek osnivač, sva djeca, neovisno o socijalnom i materijalnom statusu, imaju siguran i kvalitetan topli obrok. Grad Osijek u tom projektu sudjeluje već sedmu godinu i do sada je s više od pet milijuna kuna financirano 1,1 milijun obroka, kazala je Crnković dodajući da je u ovoj godini obuhvaćeno 900 djece.


Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike bilo je objavilo otvoreni trajni poziv, do kraja lipnja ove godine, na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2022./ 2023., ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna koji će se sufinancirati u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. 2020. iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Jasenka Crnković, Josip Miletić i Margarete Mađerić.

Jasenka Crnković, Josip Miletić i Margarete Mađerić.

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.