Hrvatski radio

Radio Osijek

Dva slučaja zaraze koronavirusom u Požeško-slavonskoj županiji

12.05.2020.

09:28

Autor: Davor Lončarić

dr. Ante Vitalia

dr. Ante Vitalia

Foto: - / -

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije objavljeno kako su jučer otkrivena dva slučaja zaraze koronavirusom. Dokaz je to kako se građani ne smiju opustiti jer i u županiji koja je do sada bila jedna od najsigurnijih ovo se može dogoditi.

Župan Alojz Tomašević istaknuo je kako mu je žao što se koronavirus ponovo pojavio u Požeško-slavonskoj županiji. Zahvalio se svim stanovnicima županije što su tijekom ove krize na poštivanju svih mjera zaštite što je rezultiralo činenicom da su županija s najmanje zaraženih. Vjeruje kako dva nova slučaja neće prouzročiti nove zaraze, a pozvao je sve građane da, unatoč popuštanju mjera i slobodnom kretanju, poštuju mjere socijalne distance. "Čuvajmo i dalje sebe i svoje obitelji", rekao je Tomašević te pozvao sve koji dolaze iz inozemstva budu posebno odgovorni. U toj županiji tri su doma za starije i nemoćne, a dvama upravlja Županija i nije zabilježen nijedan slučaj zaraze. 

Riječ je o "uvezenim slučajevima", što znači da nije bilo lokalnog širenja zaraze. Građani su došli s privremenog rada u Švedskoj u istom vozilu s nekoliko građana susjednih županija, a podsjećamo kako su njihovi suputnici već registrirani kao oboljeli u Bredsko-posavskoj županiji. 

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia rekao je kako su ti građani nakon povratka iz Švedske bili u propisanoj samoizolaciji. Broj zaraženih u Požeško-slavonsko županiji sada je - pet. Dvoje novozaraženih su mlađi muškarci, u dobrom su stanju i nalaze se u kućnoj izolaciji, a svi ljudi s kojima su kontaktirali danas će biti testirani. 

U Požeško-slavonskoj županiji do sada je testirano 727 osoba. Nove dvije zaražene osobe nemaju simptoma, a rezultati testiranja četiriju osoba s kojima su kontaktirali očekuju se danas. 

Iz Švedske je doputovalo 19 radnika, a od toga je za sada deset pozitivnih, rekao je dr. Vitalia. 

Župan Alojz Tomašević nazvao je neodgovornim i nemoralnim organiziranje prijevoza radnika iz inozemstva na ovakav način, u gotovo punim vozilima od zračne luke do njihovih domova. Naveo je kako je u kombiju do Požege putovalo sedam putnika, a može ih stati ukupno osam što pokazuje da nisu poštovane zažtitne mjere.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.