Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvadeset godina KUD-a Josipa Šošića iz Tenje

19.12.2022.

00:45

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

KUD Josip Šošić

KUD Josip Šošić

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U osječkom prigradskom naselju Tenji prije dvadeset je godina osnovano kulturnoumjetničko društvo koje nosi ime Josipa Šošića, najmlađeg branitelja poginulog u obrani Tenje u Domovinskom ratu. Nekoliko entuzijasta odlučilo je s Tenje skinuti stigmu neprijateljskog ratnog uporišta te promocijom hrvatske tradicije i folklora promicati zajedništvo koje traje dva desetljeća.

Na rođendanskom koncertu u Hrvatskom domu u Tenji nastupile su najmlađe plesačke skupine, odrasli plesači, muška pjevačka skupina Baće, ženski zbor Inoče te tamburaški sastav Žeteoci. Predstavljeni su i gotovo svi svirači koji su danas aktivni u KUD-u, a izostali su samo oni koji su imali obveza, poput sviranja na dočeku Vatrenih u Zagrebu. Manje je poznato kako je u KUD-u Josipa Šošića svojevremeno plesala i svirala tamburu Mia Dimšić i njezina sestra Katarina, tamburaše je školovao danas uspješni producent Srđan Šitum, a članovi društva danas sviraju u više tamburaških sastava, primjerice u Slavonia Bandu. 

KUD Josipa Šošića uspješno organizira poznatu folklornu manifestaciju "Slavonijo, u jesen si zlatna" i imaju mnoštvo različitih aktivnosti, a uspješno ga vodi vrsni organizator Josip Mihaljević. On je izjavio kako je društvo nastupalo u više od 200 mjesta diljem Hrvatske te u Bugarskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, ponose se nastupima na Vinkovačkim jesenima i Đakovačkim vezovima te na različitim smotrama folklora. KUD je odao priznanje osnivačima i ljudima koji mu pružaju potporu punih dvadeset godina. U posljednjih godinu dana napokon su dobili i potporu Grada Osijeka, što je potvrdila i Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Ivana Radića, na početku koncerta. 

Poslušajte razgovor s predsjednikom KUD-a Josipa Šošića, Josipom Mihaljevićem.

.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.