Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvadeset i peta obljetnica stradanja Voćina

13.12.2016.

10:21

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije organizira osmo hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, s posebnim pijetetom prema nedužnim žrtvama stradalim u Domovinskom ratu 13. prosinca 1991. godine.

Svetu misu u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marij predvodi monsinjor Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u zajedništvu s domaćim biskupom monsinjorom Antunom Škvorčevićem, srijemskim biskupom monsinjorom  Đurom Gašparovićem, bjelovarsko-križevačkim biskupom monsinjorom Vejkoslavom Huzjakom i vojnim ordinarijem monsinjorom Jurom BogdanomOvogodišnjim se hodočašćem obilježeva 25. obljetnica razaranja voćinske župne crkve i stradanje 47 mještana, 13. prosinca 1991. godine. Nakon Vukovara i Škabrnje, Voćin je najveća tragedija Domovinskog rata. Preživjeli mještani, predstavnici svjetovnih i crkvenih vlasti, branitelji i povjesničari, ističu da nikad u pet stoljeća dugoj povijesti voćinsko svetište nije tako razoreno, i nikad toliko nedužnih mještana nije poubijano kao toga dana. Hodočasnici su se okupili kod križa na Prebendi, mjestu stradanja u brdskom dijelu Voćina, odakle su u procesiji sa zastavama ratnih postrojba i domovinskih udruga otišli do župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije. Nošenje zavjetnih svijeća tijekom procesije velika je čast za branitelje i nose ih oni koji su se istaknuli u obrani tijekom Domovinskog rata. 

Nekoliko dana prije obilježavanja 25. obljetnice srbočetničkog pokolja i razaranja Voćina, pred Županijskim sudom u Zagrebu optuženo je 29 okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika te uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika. U optužnici se navodi da su osmorica zapovjednika paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva od sredine srpnja do sredine prosinca 1991. godine u mjestima Voćin, Hum, Krasković i okolici naređivala ostalim okrivljenicima da nezakonito uhićuju civile pripadnike hrvatske nacionalnosti, uzimaju ih kao taoce, pljačkaju civilno stanovništvo, okrutno i bestijalno zlostavljaju, muče i ubijaju civile i ratne zarobljenike te ruše kuće i gospodarske objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti, kao i sakralne objekte. Optužnica detaljno navodi kako je pojedinačno mučeno i pogubljeno 47 mještana i trojica ratnih zarobljenika, pripadnika MUP-a i ZNG-a, kako je razarano mjesto i kako je do temelja razorena župna crkva Pohoda BDM, zaštićeni spomenik kulture iz 15. stoljeća. 

 

/pri izradi članka korišteni su članci s web stranice PSŽ I IZ "Glasa Slavonije" autora Petra Žarkovića/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.