Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvadeseta obljetnica pokopa žrtava u Lovasu

21.03.2018.

10:17

Autor: Radio Osijek/AB

Lovas, listopad 2017, fotografija Davor Lončarić

Lovas, listopad 2017, fotografija Davor Lončarić

Foto: - / -

U Lovasu se danas obilježava dvadeseta obljetnica pokopa 68 žrtava u masovnoj i u 10 pojedinačnih grobnica u tom mjestu. Uz maraton Vukovar - Lovas, položeni su vijenci u spomen na žrtve te prikazan film "Krvava berba grožđa". Središnje obilježavanje, uz komemoraciju, najavljeno je za subotu.

Lovasu je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 68 žrtava, dok je još 10 žrtava ekshumirano iz pojedinačnih grobnica. Masovna je grobnica u Lovasu po broju žrtava najveća  nakon one na Ovčari. Pokop svih žrtava održan je 21. ožujka 1998. godine. Tijekom agresije i okupacije Lovasa i susjednog Opatovca  ubijeno je 90 osoba od kojih je 85 iz Lovasa, pa je tako selo ostalo bez 5,5 posto svog hrvatskog stanovništva.

 Zbog zločina nad civilnim stanovništvom tijekom listopada i studenog 1991. godine i smrt više od 70 osoba po optužnici, 2012. godine sud u Beogradu je 14 pripadnika agresorske lokalne civilno-vojne vlasti u okupiranom Lovasu, Teritorijalne obrane i četničkog odreda Dušan Silni, osudio na ukupno 128 godina zatvora. Početkom 2014. godine ta je presuda ukinuta pa za zločine u Lovasu još nema pravomoćne presude.  Naloženo je novo suđenje koje se i danas čeka. Počinitelji su i dalje na slobodi.

Najstravičniji zločin dogodio se 18. listopada kada je 21 osoba poginula u minskom polju u koje su ih natjerali okupatori. O tomu događaju snimljen je i dokumentarni film "Krvava berba grožđa" autora Silvija Mirošničenka.

 /fotografije uz pozivnice Općine Lovas/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.