Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvadesetdvoje novozaraženih u Slavoniji

09.07.2020.

12:18

Autor: Radio Osijek/TM

Dvadesetdvoje   novozaraženih u Slavoniji

Dvadesetdvoje novozaraženih u Slavoniji

Foto: - / -

Iz stožera civilne zaštite slavonskih županija stižu izvješća o novozaraženima. Najviše ih je u Brodsko-posavskoj gdje je zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj županiji otkriveno je još 5, u Vukovarsko-srijemskoj 3 su novozaražene osobe, u Požeško-slavonskoj 2.

Od 12 novih slučajeva pozitivnih osoba na području Brodsko-posavske županije 11 je povezano sa svadbomu Zagrebu, bilo da je riječ o osobama koje su prisustvovale događaju ili su kontakti tih osoba, rečeno je na konferenciji zanovinare u Slavonskom Brodu. Na području županije trenutno je 57 aktivnih slučajeva, dok je do sada ukupan broj zaraženih102, a jedna osoba je preminula.
Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković istaknuo je kako iz dana u dan raste broj kontakata te da je u tijeku epidemiološka obrada s javnih i privatnih okupljanja. I dalje poziva građene na pridržavanje mjera samozaštite i na odgovoreno ponašanje. 
"Stanje u slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" je redovno uz određena ograničenja, trenutno je u Covid-1 zgradi hospitalizirana jedna pozitivna osoba", rekao je dr. Boris Hrečkovski, zamjenik ravnatelja Opće bolnice. 
Načelnik Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković najavio je mogućnost uvođenja korištenja zaštitnih maski u svim javnim prostorima te ponovni početak rada Covid ambulanti u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Bošnjaković je zahvalio organizatorima na području županije koji su otkazali događanja poput festivala Rock Starci, motorijade na Strmcu i manifestacija u Sibinju.

Na području Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj aktivnih slučajeva pozitivnih na koronavirus na području županije sada je 259 osoba, priopćio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. U osječkom Kliničkom bolničkom centru hospitalizirana su 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan je pacijent na respiratoru.
U samoizolaciji je od jučer 14 novih kontakta oboljelih, a pod tom mjerom ukupno su 724 osobe.

Nakon analize 79 uzoraka u posljednja 24 sata, u Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirane su tri nove pozitivne osobe na koronavirus - po jedna iz Županje, Cerne i Borova. Dvije su osobe zbog COVID-a19 hospitalizirane, dok se ostale 44 osobe nalaze na kućnom liječenju. Među zaraženima su i dvije medicinske sestre. Od početka epidemije koronavirusom je na području te županije zaraženo 87 osoba, od kojih je 41 izliječena. U samoizolaciji na području županije nalazi se 279 osoba, a među njima je i 38 djelatnika iz zdravstvenog sustava (4 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 6 nezdravstvenih radnika).

Požeško-slavonskoj županiji danas su dva nova sličaja zaraze. U toj županiji trenutno ima 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Četiri osobe su hospitalizirane, a ostali su u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 541 osoba. Ukupno je testirano 2449 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba. 
Gostujući u HTV-ovoj emisiji Studio 4, Željko Glavić, ravnatelj Opće bolnice u Požegi, potvrdio je kako je 15 djelatnika te bolnice pozitivno na koronavirus. "Nama je 25. lipnja jedna pacijentica koja nije znala da je pozitivna, bila je na nekoliko pregleda i time se zarazilo nekoliko naših djelatnika. Ukupno 15 djelatnika bolnice je pozitivno na koronavirus nakon svih testiranja i postupaka koji su provedeni. To je 6 liječnika, 7 medicinskih sestara, 2 spremačice. Ukupno s ovim pozitivnima 45 osoba u samoizolaciji. Lokalizirano je na tri odjela. Neurologija, plućni odjel i odjel za hitnu medicinu, rekao je Glavić dodajući kako Neurologija i plućni odjel stavljeni u Covid odjel. Svi djelatnici su testirani i stavljeni u samoizolaciju, ali bolnica, tvrdi Glavić, normalno funkcionira.
"Imamo 250 medicinskih sestara, 10 posto ih inače nedostaje u vrijeme godišnjih odmoria, tako da ova situacija nije nešto što se ne može kompenzirati. Bolnica ima preko 100 liječnika. Nije nepremostiv problem. Radimo normalno, odvijaju se pregledi, dijagnostika i operacije. Imamo problem s funkcioniranjem rodilišta, neke osobe su u samoizolaciji jer su bile kontakt. Rješenje za rodilište je u suradnji s bolnicom U Slavonskom Brodu, koja inače uskače kad je potrebno, rekao je Željko Glavić.

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata na području te županije testirano je 20 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađeno ukupno 1.488 uzoraka. Od početka pandemije COVID-a 19 na području Virovitičko-podravske županije 11 je osoba zaraženo korona virusom - dva slučaja su aktivna, osam osoba se u međuvremenu oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.