Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvanaestorica prijavljena za ratni zločin u Karancu

06.05.2022.

12:59

Autor: Radio Osijek/TM

Karanac Street view

Karanac Street view

Foto: Screenshot / -

Policija je jučer završila kriminalističko istraživanje ratnog zločina počinjenog 1991. godine nad pedesetak mještana Karanca te je kazneno prijavila dvanaestoricu pripadnika mjesne tzv Teritorijalne obrane i belomanastirskog SUP-a. Dvojica njih su već u zatvoru zbog prethodno pokrenutih kaznenih postupaka, dok su ostali izvan Hrvatske.

Policija je danas priopćila da su jučer, 5. svibnja, policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprava osječko-baranjske dovršili su kriminalističko istraživanje provedeno u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom u sklopu kojeg je utvrđeno da je 12 pripadnika tzv. „Teritorijalne obrane Karanac“ i tzv. „Sekretarijata unutrašnjih poslova Beli Manastir“, od kolovoza do kraja prosinca 1991. godine, fizički zlostavljalo, privodilo i prijetilo nesrpskom stanovništvu Karanca.

„Ujedno je utvrđeno da su 24. studenoga 1991. godine organizirali fizičko zlostavljanje, zastrašivanje i progon više mještana Karanca kako bi u njihove domove uselili osobe srpske nacionalnosti, uglavnom s područja zapadne Slavonije.

 Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za počinjena kaznena djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva„ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, dok je protiv jednog od njih, podnesena i kaznena prijava zbog zapovjedne odgovornosti sukladno članku 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske s obzirom da kao stvarni zapovjednik nije spriječio počinitelje u činjenju kaznenih djela, niti je sankcionirao njihova zlostavljanja nesrpskog stanovništva Karanca.

Od 12 prijavljenih, dvojica se zbog prethodno pokrenutih kaznenih postupaka nalaze u zatvoru u Osijeku, dok su za ostalima raspisane potrage s obzirom da se ne nalaze na području Republike Hrvatske.

Napominjemo da je opisanim kaznenim djelima oštećeno 46 mještana Karanca”, stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.