Hrvatski radio

Radio Osijek

DVD-ovci u Retfali dobili dron

27.07.2020.

08:29

Autor: Mirta Milas

DVD-ovci u Retfali  dobili dron

DVD-ovci u Retfali dobili dron

Foto: - / -

Osječkom DVD-u Retfala donirane su nove bespilotne letjelice koje će vatrogascima omogućiti rano otkrivanje požara, što je nužno za učinkovitiju prevenciju šteta uzrokovanih požarima i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije, ali i doprinijeti većoj sigurnosti vatrogasaca i građana.

Bespilotne letjelice i mobilne telefone za njihovo korištenje vatrogascima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek, ali i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Slavonskog Broda donirao je Tele2 u okviru projekta DRONacija, u sklopu koje je do sada vatrogascima diljem Hrvatske osigurao 15 dronova.
Uoči preuzimanja donacije, vatrogasci su prisustvovali virtualnoj, a zatim i terenskoj edukaciji kako bi što učinkovitije upravljali dronom u trenutku kada im zatreba. Edukacija je održana online, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Vatrogasci su sa stručnjacima prošli teorijski dio, a zatim su na terenu u Osijeku svladali i praktičnu upotrebu.

U ovogodišnjoj DRONaciji, svoje su bespilotne letjelice preuzeli Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek, Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda, Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika, Zagorska javna vatrogasna postrojba te Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir. Tako je Tele2 pomogao vatrogascima u zaštiti oko deset posto ukupne površine Hrvatske od požara.
"Rad vatrogasaca uvelike ovisi o stručnosti, predanosti i brzini. Upravo u slučaju brzine do izražaja dolazi tehnologija poput bespilotnih letjelica odnosno dronova. Dronovi na daljinsko upravljanje izuzetno su nam korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje napretka s udaljene lokacije. Na neka mjesta do kojih bi nam trebalo i više od 30 minuta, dron stiže za svega pet minuta. Sigurni smo da će on poslužiti u pružanju dodatne sigurnosti, kako nama tako i našim sugrađanima. Ovim putem zahvaljujemo Tele2 na vrijednoj donaciji i podršci našem radu", rekao je zapovjednik DVD-a Retfala Osijek Stjepan Jurman tijekom preuzimanja donacije.
Dronovi na daljinsko upravljanje vatrogascima su iznimno korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje s udaljene lokacije, a imaju i visokokvalitetnu kameru za pregledavanje terena te termalnu kameru za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline u visokoj preciznosti.
"Na našem području, osim požara na otvorenome, susrećemo se s požarima u zatvorenim objektima, potrazi za nestalima te pretrazi teško dostupnih terena i riječnih korita. Upravo su bespilotne letjelice  jedan od važnijih alata koji nam mogu pomoći u radu, ali i pružiti dodatnu sigurnost, kako nama tako i sugrađanima.", rekao je među ostalim zapovjednik JVP-a Grada Slavonskog Broda Ivan Vuleta.
Zaštita od požara u Hrvatskoj tema je od nacionalnog interesa, a istodobno je vatrogasnoj zajednici nužna podrška za poboljšanje kvalitete rada i sigurnosti. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-Voditelj voznog parka DVD-a Retfala, Tamaš Andel, foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-pogled-iz-perspektive-drona.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.