Hrvatski radio

Radio Osijek

DVD Podgorač "ojačan" za još jedno vatrogasno vozilo

19.10.2018.

14:09

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Miroslav Lačanin

Foto: HRT/Miroslav Lačanin

Foto: - / -

U Općini Podgorač danas je obavljena svečana primopredaja vatrogasne cisterne, prijeko potrebne za sustav protupožarne zaštite u toj općini. Vozilo je preuzeo Josip Mojzeš, predsjednik tamošnjeg DVD-a. Za njegovu nabavku općina je osigurala 150 tisuća, a Županija osječko-baranjska 60 tisuća kuna.

"Ovakva bi vozila za šest vatrogasaca s visokotlačnom pumpom trebala postati standard DVD-a na našem području, nešto s čim se vrlo brzo kreće u gašenje požara", izjavio je osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović, koji očekuje da bi za pet do šest godina sva društva na području županije trebala imati ovakvu opremu.
Na godišnjoj razini Županija za programe potpore vatrogastva izdvaja 1.200.000 kuna. Općina Podgorač za vatrogastvo je do sada izdvajala 200 tisuća kuna godišnje, no u ovogodišnjem su proračunu taj iznos gotovo udvostručili na 350 tisuća.
"Najbitnije je da vatrogastvo bude opremljeno tehnikom potrebnom za obranu od požara, ali i od poplava te za određene tehničke intervencije", istaknuo je načelnik općine Goran Đanić. Uz devet naselja s područja općine, podgorački DVD izlazi na intervencije i izvan tog kruga – sudjelovali su u obrani od poplave u Osijeku i Vukovaru, bili su angažirani i tijekom izbjegličke krize u Tovarniku, a u proljeće ove godine također dovozili pitku vodu Brođanima, kada je zbog zagađenja vodocrpilišta opskrba vodom na nekoliko dana bila upitna. "Naši mještani mogu mirno spavati", kaže Đanić. Nedostatak vozila i zastarjelost postojećih jedan je od najvećih problema u radu vatrogasnih društava na tom području, čulo se na današnjoj primopredaji. Vozilo kakvo je danas stiglo DVD-u Podgorač, općina će nastojati nabaviti i za dobrovoljna vatrogasna društva u Stipanovcima i Kršincima. Planirana je i obnova vatrogasnog doma – općina se prijavila na natječaj od pet milijuna kuna iz fondova Europske unije, a projekt obuhvaća dogradnju i izgradnju garaže i vatrogasnog tornja. Đanić se nada da će ta investicija biti realizirana tijekom sljedeće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.