Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvije djevojčice iz Ukrajine krenule u školu

07.03.2022.

16:27

Autor: Ana Mitar

Osnovna škola Tenja - dobrodošlica Ukrajinkama

Osnovna škola Tenja - dobrodošlica Ukrajinkama

Foto: HRT / Radio Osijek

Dvije djevojčice iz Ukrajine, koje su sa svojim obiteljima našle utočište u Tenji, danas su krenule u školu. Dio je to procesa integracije izbjeglica u Osječko-baranjskoj županiji, ali neće se stati samo na tome. Od danas kreće i psihosocijalna pomoć koju je u suibotu najavio načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Mato Lukić. 

Ravnateljica Osnovne Škole Tenja, Draženka Šebek u Jutarnjem je programu Radio Osijeka potvrdila da su dvije ukrajinske djevojčice uključene u nastavu. Kako je rekla, jedna će djevojčica pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, a druga na srpskom zbog pisanja ćirilicom. Opisala je kako je prošao prvi susret s djevojčicama: Njih dvije su ujutro došle u pratnji svojih majki, dočekali smo ih svi i upoznali s učiteljima. Otišla je svaka u svoj razred, jedna je u 5.b, a druga u 5.d. Inače su curice koje se bave plesom, slikanjem i dosta su aktivne.”

Veliku brigu i suosjećanje za učenice, ali i njihove majke pokazali su i roditelji učenika OŠ Tenja, dodaje Šebek te kaže kako su majkama rekli da mogu računati na njih te da će im koliko god mogu pomoći. „Rekli smo da im maksimalno izlazimo ususret, da ne moraju brinuti oko pribora, knjiga i torbi. Imamo takve roditelje koji su već formirali i grupu na Viberu pa su se nastojali međusobno sve dogovoriti i pomoći i zaista se trudimo da im maksimalno pomognemo tamo gdje možemo s obzirom na strahote koje su prošli,” kaže ravnateljica Osnovne škole Tenja Draženka Šebek.

Galerija
Albina, ukrajinska djevojčica koja je krenula u OŠ Tenja, Foto: HRT/Radio Osijek
Milana, ukrajinska djevojčica koja je krenula u OŠ Tenja, Foto: HRT/Radio OsijekDraženka Šebek, Foto: HRT/Radio OsijekDvije ukrajinske djevojčice uključene na nastavu u OŠ Tenja, Foto: HRT/Radio Osijek

Na današnjoj je konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao kako grad Osijek misli i na one najmlađe, pa je tako plan da u srijedu svoja vrata otvori i privremeni vrtić u Kulturnom centru Osijek. Tu će s 20-ak vrtićke djece raditi stručnjaci iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a biti će organiziran i boravak za njihove majke jer stručnjaci preporučuju da ih se za sada još uvijek ne odvaja od djece.

Nakon potvrde struke djeca će se iz privremenog vrtića integrirati u redovite vrtićke grupe, a grad Osijek će dati na raspolaganje sve svoje resurse kako bi djeci što više olakšali svakodnevicu i barem malo odvratili misli od ratnog stanja, zaključuje zamjenik gradonačelnika. „Grad će i dalje raditi intenzivno na planu integracije kako bi svim ukrajinskim obiteljima koje dođu u Osijek i okolicu bio omogućen dostojan i miran život”, kaže Vulin.


Dragan Vulin

Dragan Vulin

Foto: HRT / Radio Osijek

O senzibilitetu naših sugrađana s ukrajinskim izbjeglicama govori podatak da se sve češće javljaju Crvom križu kao i Stožeru civilne zaštite s željom za donacijama. Crveni križ Osječko-baranjske županije ovih bi dana trebao dobiti uputu o potrebama kako bi se pomoć ciljano prikupljala, a o tome će uskoro izvijestiti javnost. Osječka tvrtka Saponia među prvima je ponudila pomoć i to u vidu prijeko potrebnog logističko-tehničkog centra gdje će se skladištiti donacije i dalje transferirati prema potrebama. Riječ je o velikom skladišnom prostoru, ali i o donaciji njihovih proizvoda.

„Saponia je za potrebe smještaja donacija za ukrajinske obitelji ustupila na korištenje skladišni prostor u industrijskoj zoni, u Ulici jablanova. Prostor je bruto površine 3.500 m2 i ima odgovarajuću infrastrukturu. Za obitelji koje su iz Ukrajine već stigle u Osijek, donirali smo naše proizvode koji su im trenutno neophodni. I do sada se Saponia uključivala u brojne humanitarne akcije, a situacija s izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine zahtijeva od svih nas dodatno aktiviranje i pomoć, da im barem malo olakšamo život daleko od njihovih domova”, rekla je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

Tijekom idućih nekoliko dana, Stožer će objaviti lokacije za prikupljanje donacija kao i potrepštine koje će građani moći donirati. Također će i predstaviti model integracije djece i odraslih pristiglih na područje naše županije u obrazovni i radni sustav.

Od 27. veljače do danas, Prihvatni centar Jug u Osijeku registrirao je stotinjak osoba, koje su većim dijelom smještene na području Osječko-baranjske županije. Trenutno su u smještajnim objektima koji organizira Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije 32 osobe.

„Važno je istaknuti kako raspolažemo informacijom da je na području naše županije puno više obitelji iz Ukrajine koje su smještene kod obitelji ili prijatelja pa ih ovim putem pozivamo da se prijave u Prihvatni centar u Osijeku ili najbližem Centru za socijalnu skrb kako bi ostvarili prava koja im RH i Osječko-baranjska županija omogućuju. Ukrajinske izbjeglice koje se nalaze kod prijatelja ili rodbine u drugim slavonskim županijama također se trebaju javiti najbližem Centru za socijalnu skrb zbog ostvarivanja prava – naglasio je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije”.

Galerija
Psihosocijalna pomoć ukrajinskoj djeci, Foto: OBŽ/Radio Osijek
Psihosocijalna pomoć ukrajinskim izbjeglicama, Foto: OBŽ/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.