Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvije i pol milijarde eura stiže u Slavoniju

11.11.2016.

15:20

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kreće iz predizborne kampanje HDZ najavljivani projekt "Slavonija" koji bi u narednim godinama trebao na „zemlju“ vratiti 50 tisuća ljudi kojima će pomoći novi zakoni o poljoprivrednom zemljištu i OPG-ima te povlačenje novca iz EU fondova.

Najavila je to ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac prigodom obilježavanja Dana Vukovarsko – srijemske županije

"Dvije i pol milijarde eura iz operativnih programa biti će na raspolaganju za pet slavonskih županija. To je nešto što nama taj način možemo napraviti putem natječaja u ovoj financijskoj perspektivi, naravno da ja kao ministrica ne mogu ništa učiniti u tom dijelu, niti moji kolege drugi ministri, ukoliko se projekti kvalitetno ne pripreme za to. I za to imao rješenje. Dio sredstava za sufinanciranje ćemo preformulirati u Fond za regionalni razvoj, koji će biti namijenjen i za pripremu dokumentacije i za predfinanciranje što je veliki problem za jedinice lokalne i regionalne samouprave na potpomognutim područjima. Ono što ćemo u 2017. učiniti je donošenje Zakona o potpomognutim područjima koji će zamijeniti Zakon o područjima od posebne državne skrbi koji je već išao u šest izmjena i dopuna, i na taj način ćemo kroz novu regulativu u kontekstu regionalnog razvoja odnosno razvojne politike koju konačno treba primijeniti na nerazvijene krajeve Hrvatske učinit ćemo sve kroz podzakonske akte da se modelom indexa razvijenosti nerazvijenim područjima do 100 postotnog iznosa sufinancira projekte iz Europske unije"

Surađujete li s ministrom Zdravkom Marićem po pitanju novog poreznog zakona?

"Naravno da surađujemo. Pprošli tjedan smo imali sastanak vezano naravno na temu porezne reforme govori se o tome da su zakinute jedinice regionalne i lokalne samouprave za milijardu i pol kuna. Ja ne znam odakle ta informacija. U 2017. godini će se kroz Fond za poravnanje na istoj razini kao što je bilo i u 2016. nadoknaditi porez na dohodak za jedinice lokalne i regionalne samouprave, a pri tome malim korekcijama za izvršenje državnog proračuna ćemo ovaj dio fonda koji je unutar mog ministarstva preformulirati tako da se sredstava u cijelosti potroše" - zaključila je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.