Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvije osobe pozitivne - uskoro se otvaraju zelene tržnice

06.04.2020.

11:11

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Dvije osobe pozitivne - uskoro se otvaraju zelene tržnice

Dvije osobe pozitivne - uskoro se otvaraju zelene tržnice

Foto: - / -

Kod dvije osobe je u protekla 24 sata potvrđen koronavirus, a među novopozitivnima je jedan djelatnik KBC-a Osijek. "Ne morate se bojati, bolnica je i dalje sigurna za pacijente jer su svi kontakti obrađeni", rekao je epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul.

Novih smrtnih slučajeva nema, a u epidemiji su do sada ukupno oboljele 94 osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Od posljedica korona virusa u toj je županiji do sada preminulo pet osoba. 
Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul rekao je na konferenciji  za novinare kako su od jučer testirana 43 uzorka, dva bila pozitvina - u Osijeku i Drenju te su svi stavljeni pod nadzor. Napomenuo je kako je u Županiji trenutno u samoizolaciji 452 osobe, od čega 24 nove u posljednja 24 sata.
Na novinarski upit objasnio je razliku između gripe i COVID-a 19 . "Prošle godine na području županije imali smo 419 osoba koje su imale gripu  i 1 osoba je umrla. 2580 oboljelih i nula umrlih od gripe imamo ove godine. Mi gripu cijepimo, gripa je poznata bolest. Imamo dobro cjepivo, i ljudi se cijepe. Gripu možemo relativno dobro suzbiti prije svega cijepljenjem", pojasno je KožulIstaknuo je kako je virus Covid 19  nastao iz jednog respiratornog virusa na kojeg se nije obraćala dovoljna pozornost, ali rekombinacijom i mutacijom danas izaziva teške bolesti i posljedice. Upozorava  kako protiv Covida 19 znanost nije razvila neke posebne lijekove, a niti cjepivo, i zato se danas javljaju problemi, i propisuju već poznate mjere i preporuke.
Anušić: U roku od 24 sata pripremiti sve protokole da tržnica bude sigurna
Govoreći o početku rada otvorenih dijelova na tržnicama župan Ivan Anušić istaknuo je kako su lokalni stožeri dobili naputke da se u roku od 24 sata pripreme svi uvjeti i protokoli, u skladu s uputama epidemiološke službe, da tržnice budu sigurne za prodavače i kupce.
"
Planiramo da te tržnice budu potpuno spremne, kako bi u roku od 48 sati to sve mogli i realizirati. Ovo je informacija i svim našim OPG-ovima da se pripreme na povratak na svoje štandove na tržnici i prodaju svojih proizvoda", poručio je Anušić.
Osvrćući se na komentare na društvenim mrežama u kojiima se govori se da su poduzete mjere prestroge Anušić je istaknuo kako u situaciji u kojoj se nalazimo treba gledati hoće li naš zdravstveni sustav izdržati eventualno veliko i ekspanzivno povećanje broja zaraženih. Istaknuo je kako bolnice i medicinsko osoblje uz velike napore do sada to uspijevaju izdržati, ali, i upozorio da ako se prekine s ovim mjerama, "imat ćemo ogromnu ekspanziju novozaraženih" i kao posljedicu urušavanje zdravstvenog sustava, kao što se dogodilo u Italiji.
"
Pozivam sve da se i dalje strogo pridržavamo propisanih preporuka i mjera, ograničimo na minimum socijalne kontakte, da nam se ne bi urušio zdravstveni sustav, institucije poput osječkog KBC-a ili našičke bolnice, koji neće moći kontrolirati eventualni veliki priliv pacijenata, a to nećemo dozvoliti", istaknuo je župan Anušić.
Načelnik osječko-baranjske policije Ladsilav Bece izvijestio je u kako je u protekla 24 sata policija zaprimila četiri dojave o kršenju samoizolacije što je potvrđeno u samo jednom slučaju na osječkom području.
Policija je samoinicijativno obišla 20 osoba kojima je određena samoizolacija i sve su zatečene na adresama prebivališta. "Propusnice smo provjeravali kod 2148 osoba, a sedam nije imalo propusnice", rekao je Bece.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.