Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvije preminule i 102 novozaražene osobe u pet slavonskih županija

28.03.2021.

10:52

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Jedna je osoba preminula u Osječko - baranjskoj i jedna u Vukovarsko - srijemskoj županiji od posljedica zaraze koronavirusom. OBŽ je izvijestila o 25 novozaraženih, VSŽ o 32, 30 u BPŽ, PSŽ o 9, a VPŽ o 6 pozitivnih na COVID-19.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 227 uzoraka od kojih je 25 bilo pozitivno na koronavirus. Preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus u dobi od 73 godine. Šest novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, tri na području Antunovca, po dvije na području Belog Manastira, Belišća i Našica, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bilja, Bizovca, Čeminca, Darde, Erduta, Kneževih Vinograda, Koške i Marijanaca.
Na bolničkom liječenju nalazi se 61 osoba oboljela od COVID-19, i to 47 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 14 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.561 osoba. Policijski službenici proveli su 12 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje (na području Postaje granične policije Dalj). Obavili su i 126 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 32 nove pozitivne osobe na COVID-19, od kojih je 27 pozitivno na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenom testu (10 osoba iz Vukovara, 5 iz Županje, po 2 osobe iz Vinkovaca, Markušice i Sotina, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Cerića, Babine Grede, Bobote, Drenovaca, Ilače, Iloka, Jarmine, Lipovca, Nuštra i Šiškovaca). Preminula je 1 osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 9314, od kojih je 8845 izliječenih, a ukupno je preminulo 199 osoba.

Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 96 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 80 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 356 osoba, a ukupno je testirano 33839 osoba. Na posljednjem testiranju obrađen je 181 uzorak, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 30 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 13 vjerojatno pozitivnih (potvrđenih brzim antigenskim testiranjem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (10), općina Sibinj (5), grad Nova Gradiška i općina Donji Andrijevci (po 3), općina Velika Kopanica (2) te općine Cernik, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije prešao je brojku od 9 tisuća te tako sada iznosi 9.008, oporavile su se 8.633 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 203 na 205. U tjednu na izmaku potvrđeno je ukupno 187 novih zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni tjedan (162) od 15 %. Nakon dva uzastopna tjedna u prvoj polovici ožujka sa smanjenjem broja novih zaraženih osoba na tjednoj razini, u prošlom i u ovom tjednu zabilježeno je povećanje tjednog broja novih zaraženih osoba. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 135, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 251. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Hospitalizirano je ukupno 37 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 23 osobe, a u novogradiškoj bolnici 14 osoba. Tri hospitalizirane osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 758 osoba (8 osoba manje nego prethodni dan).

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 90 uzorka i utvrđeno šest slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite. Dvoje novozaraženih je iz Slatine, po jedna iz Sopja i Zdenaca, a za dvije osobe se još ne zna s kojeg područja dolaze. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 9 oboljelih, a jedna je osoba je na respiratoru KBC Osijek.
Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3636 osoba, a 109 je preminulo.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.