Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvije zaražene osobe s područja Osijeka

23.03.2020.

11:24

Autor: Radio Osijek//TM

Dvije zaražene osobe s područja Osijeka

Dvije zaražene osobe s područja Osijeka

Foto: - / -

Na području Osječko-baranjske županije utvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Osobe su hospitalizirane i trenutno nemaju simptome bolesti COVID19. Time se broj zaraženih na području županije povećao na devet.

Kako je izvijestio na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo, obje su se osobe zarazile preko kontakta iz Karlovca koji je već, kako je rečeno, zarazio više osoba u drugim dijelovima Hrvatske. 
"Izvor dvoje novozaraženih je osoba iz Karlovca koja je ranije bila pozitivna, stoga apeliram na sve ljude koji dobiju pozitivan nalaz ili izrečenu mjeru samoizolacije da se jave službama i daju iskrene odgovore. Samo tako možemo uspješno rješavati epidemiju. Zato smo dosad uspjeli uspješno riješiti prvi slučaj u Ernestinovu i Ivanovcu, jer smo dobili dobre i iskrene odgovore od stanovništva", rekao je Kožul.
"Obje novozaražene osobe su bez simptoma, dok su preostalih sedam bolesnika stabilni", izvijestila je Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju te je dodala kako je još 
12 uzoraka poslano na analizu, a ostali se još uvijek prikupljaju.
Jučer je Policijska uprava osječko-baranjska evidentirala 9 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, od kojih su četiri bile točne. Dvije osobe nisu pronađene na mjestu svoga prebivališta te je utvrđeno kako su napustile zemlju i otišle u Bosnu i Hercegovinu.
"Za sada imamo 755 osoba u samoizolaciji, što je smanjenje u odnosu na jučerašnjih 990, obzirom da je za dio osoba isteklo propisanih 14 dana", rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske.
Nakon velikog potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb i okolicu, policija je postavila pet punktova na ulaz u Osječko-baranjsku županijiu i evidentirala 450 osoba koje su došle s tog područja. Za sada se utvrđuje je li netko od njih napustio samoizolaciju. Oni koji su uhvaćeni u napuštanju samoizolacije prijavljen su državnom inspektoratu i slijede im novčane kazne.
Župan Ivan Anušić zahvalio je svim službama koje 24 sata dnevno rade na ovom ozbiljnom i zahtjevnom poslu i pozvao građane na pridržavanje mjera. "
Važno je da ne širimo paniku, da službe normalno funkcioniraju i da se uspijevamo prilagoditi svemu što se događa. Upravo zato što se žitelji Osječko-baranjske županije pridržavaju mjera i uputa nemamo veliku ekspanziju zaraženih, ali takvo stanje trebamo još dugo zadržati i zato se bitno pridržavati mjera", rekao je Anušić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.