Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvodnevni festival "Umjetnost i žena" na Umjetničkoj akademiji u Osijeku

18.05.2017.

15:56

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nije cilj izjednačiti "mušku" i "žensku" umjetnost, nego otvoriti prostor specifičnostima i svemu onom jedinstvenome što proizlazi iz autorskih ostvarenja žena. Ovaj festival razvija se i u svojoj budućnosti predviđa promjene i drukčiji pristup umjetnosti, posebno umjetnosti žene.

Raznovrstan program sastoji se od radionica, koncerata, izložbi i plesa. Sve će to obogatiti dva dana umjetničke posevećenosti ženi. Osim profesorica i studentica s Umjetničke akademije u Osijeku program će izvoditi i gošće s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te zagrebačkoga Učiteljskog fakulteta.

Sudionice festivala su priznate umjetnice iz prakse likovnih umjetnosti, dizajna i izvedbenih umjetnosti, zatim znanstvenice, čiji je rad od izuzetne važnosti za širenje diskursa o poziciji i funkciji suvremene umjetnosti-kako za studente, tako i za najširu publiku. One su primjerice profesorice Tanja Dabo, Sanja Drakulić, Maja Đurinović, potom doc.dr. Katarina Žaravica, doc.art. Zdenka Lacina, doc.dr.art. Ines matijević Cakić, asistentica Maja Rožman i dr.

Umjetnička akademija u Osijeku, kao nositeljica tog programa, prenosi važnu i aktualnu poruku ne samo o rodnoj ravnopravnosti i potrebi osvještavanja i uključivanja većeg broja žena u javni i kulturni život, nego traži poseban način isčitavanja one umjetnosti koju tematizira žena.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.