Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvodnevni studijski posjet Akademiji za ljudska prava u Oslu

28.03.2023.

14:04

Autor: HRT / Radio Osijek

Norveška

Norveška

Foto: Udruga Breza / -/-

Kroz dvodnevni studijski posjet Akademiji za ljudska prava u Oslu, četiri organizacije iz različitih županija (Udruga Delta iz Primorsko-goranske županije, Centar za građanske inicijative Poreč iz Istarske županije te Udruga Breza i Iskra waldorfska inicijativa iz Osiječko-baranjske županije), raspravljale su o tome kako se obrazovanje za građanstvo i ljudska prava provodi u Norveškoj, kakva je suradnja udruge i institucija s tamošnjim školama te koje su sličnosti i razlike s hrvatskim kontekstom.

Uz gostujuća predavanja i ‘terensku nastavu’, imali su priliku razmjeniti iskustva s norveškim organizacijama i institucijama koje rade sa školama i, kako su nam rekli, dosta su impresionirani njihovim primjerima dobre prakse.

Razgovarali smo s članom krovne organizacije vijeća učenika Schools Student Union of Norway koji je trenutno na čelu organizacije nacionalne kampanje Operation Day’s Work koju već oko 60 godina vode i provode srednjoškolci i srednjoškolke i mladi do 26 godina. Posjetile smo Klimahuset (Climate house), dio Prirodoslovnog muzeja primarno namijenjenog edukaciji djece i mladih o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena te mogućnostima za djelovanje, gdje nas je biologinja i edukatorica provela kroz programe koje provode s norveškim srednjim školama. O edukativnim programima vezanim uz teme diskriminacije, rasizma, antisemitizma i prava manjina razgovarale smo s voditeljicom programa za osnovne škole u HL-senteret - The Norwegian Center for Holokaust and Minority Studies – istaknula je Ivana Šibalić iz Udruge Breza.

Studijski posjet se održao u okviru projekata “MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje” i AktivirAJMO u sklopu Active Citizens Fund Hrvatska i podržan je sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Karla Kuzmanović

Karla Kuzmanović i Goran Bošković

Karla Kuzmanović i Goran Bošković

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Goran Bošković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.