Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvodnevni znanstveni skup o Strossmayeru

01.10.2015.

18:53

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U godini u kojoj se obilježava 200. godišnjica rođenja i 110. godišnjica smrti đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu se održava dvodnevni znanstveni skup. Uz ovaj đakovački, o Strossmayeru će znanstvenici govoriti u Rimu i Beču.

Skup organizira Katolički bogoslovni fakultet (KBF) u Đakovu, a kao moto poslužile su riječi ruskoga filozofa Vladimira Solovjeva upućene biskupu Strossmayeru: „Snažno ste doprinijeli čudesnom uskrsnuću vašega slavnog hrvatskog naroda“.
Okupljeni su eminentni stručnjaci, povjesničari i teolozi koji iz različitih perspektiva govore o biskupu Strossmayeru, njegovu liku i djelu, odnosno njegovu duhu bez kojega je Đakovo nezamislivo, istaknuo je dekan KBF-a Ivica Raguž. "Mi smo baštinici njegova duha, a bez Strossmayera Đakovo bi bila neka vrsta obične mirne i ugodne slavonske varoši i ništa više od toga. Stoga je Strossmayerova osobnost i njegov veliki duh i danas nadahnuće i uzor svima onima koji žive u malim, rubnim, perifernim sredinama, koji misle da ne mogu biti veliki duhom jer ne žive i ne djeluju u velikim sredinama. Strossmayer, pak, pokazuje suprotno", rekao Raguž.
Đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić naglasio je kako je za trajanja bivše države i njezina režima biskupu Strossmayeru učinjena nepravda. "U tadašnjem političkom sustavu biskup Strossmayer bio je ponekad interpretiran čak gotovo i kao ideolog jugoslavenstva, a on je zapravo razmišljao i djelovao u potpunosti kroatocentrično", rekao je Hranić.
„Smatrao je da su Hrvati i kulturno i ekonomski u odnosu na neke druge narode u boljoj poziciji i da zato trebaju pomoći i ostalim narodima te da Zagreb treba biti odskočna daska i most ostalim slavenskim narodima prema zapadu”, istaknuo je nadbiskup Hranić.
Drugoga dana skupa, u petak, na rasporedu je osam izlaganja, a skup će završiti koncertom Hrvatskog baroknog ansambla u kripti đakovačke katedrale.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.