Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvoje novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji, ukupno ih je 46

30.03.2020.

12:40

Autor: Radio Osijek / Hina

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, pa je od početka te infekcije dosad oboljelo ukupno 46 osoba, izvijestio je u Županijski stožer Civilne zaštite, koji ističe da se broj novooboljelih smanjuje.

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare kako su  42 pacijenta u evidenciji osječkoga KBC-a, a četiri u našičkoj Općoj bolnici. Dodao je da je 14 osoba hospitalizirano u osječkome KBC-u, od kojih su u četiri na respiratoru, jedan pacijent je hospitaliziran u Općoj bolnici u Našicama, a neki su već i otpušeni iz bolnice. Smanjuje se broj novooboljelih, što je bitno i rezultat svih onih mjera koje mjerodavni stožeri propisuju, a nadam se da ćemo tim trendom i nastaviti, rekao je Anušić.
Govoreći o problemu sa zaštitnom i drugom opremom za medicinsko osoblje, Anušić je najavio kako će se danas opremiti osječki KBC, Opća bolnica u Našicama i domovi zdravlja.
Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako je 119 djelatnika te ustanove u samoizolaciji, ali nijedan medicinski djelatnik i nitko od nemedicinskog osoblja zasad nije pozitivan na koronavirus. Trenutačno je u županiji u samoizolaciji 709 osoba. Pacijenti koji su na respiratoru su stabilno, nisu životno ugroženi i nadamo se da ćemo ih uskoro prebaciti u stacionar, rekao je Zubčić. Istaknuo je kako osječki KBC zasad ima više od 300 postelja za smještaj srednje teških pacijenata, a respiracijski centar ima kapacitet za više od 50 pacijenata, uz mogućnosti proširenja.
Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u posljednja 24 sata policija zaprimila dvije dojave o kršenju samoizolacije na osječkom području, što je i potvrđeno, a 11 osoba nije imalo valjane propusnice.
Istaknuo je kako Policijska uprava od jučer ima jednog pozitivnog djelatnika na koronavirus, a 11 ih je u samoizolaciji.
Govoreći o dinamici testiranja na koronavirus, ravnatelj županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić je istaknuo kako je situacija na tržištu takva da testova ima vrlo malo. S testovima koje imamo radimo slučajeve koji su prioritetni. Imamo više od 200 testova u čekanju, određenu količinu testova trebali bismo dobiti sutra, a osječki KBC testiranje bi trebao početi od srijede pa će nas to vrlo brzo rasteretiti, poručio je Pandžić.

Galerija
Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-
Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-Foto: HRT/Dario Vračević, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.