Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvoje zaraženih koronavirusom u Osijeku

14.03.2020.

13:20

Autor: Željko Kovačević

dr.Drenjančević, dr.Zubčić, dr.Perić,I. Anušić (foto Ž. Kovačević)

dr.Drenjančević, dr.Zubčić, dr.Perić,I. Anušić (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

U KBC Osijek u ranim jutarnjim satima stigao nalaz iz Zagreba koji je potvrdio da je bračni par iz Ernestinova pozitivan na koronavirus. Riječ je o prve dvije osobe iz Slavonije kojima je potvrđen virus i koje se nalaze u izolaciji u osječkom KBC-u.

Te dvije osobe bile su izravnom kontaktu s osobom koja je već hospitalizirana u Zagrebu, u Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“.

„Zaraženi više nemaju temperaturu, a simptomi su jako blagi”, rekla je infektologinja prof. dr. sc. Ljiljana Perić. Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao kako se srednjovječni bračni par javio u Zavod za javno zdravstvo, a da su ubrzo nakon toga izolirani u osječkom KBC-u gdje je došao i pozitivan nalaz u ranim jutarnjim satima. Dodao je kako se očekuju rezultati testiranja za još nekoliko zaprimljenih pacijenata koji su članovi obitelji, ali i još nekoliko osoba koje nisu povezane s njima.”Opremljeni smo i spremni. Imamo više od 50 kreveta i dodatne kapacitete u bivšoj psihijatriji. Povući ćemo i naše liječnike iz Zagreba, no treba istaknuti da mjesta panici nema!”, rekao je ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić.
Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, dožupan Goran Ivanović, rekao je kako će Stožer tijekom dana održati sastanak s čelnicima jedinice lokalne samouprave, a očekuje se i donošenje odluke o radu ugostiteljskih objekata, pogotovo onih koji rade cijelu noć. Župan Ivan Anušić istaknuo je kako su sve službe u pripravnosti te još jednom istaknuo kako nema mjesta panici. Dodao je kako je u kontaktu s tvrtkama koje proizvode dezinfekcijska sredstva kako bi se povećala proizvodnja. 

Preporuka je stožera je da se građani upoznaju s tim da je potrebno odgovorno se ponašati kako bi smanjili mogućnost zaraze. Gradonačelnici i načelnici općina dobit će upute da ograniče rad ugostiteljskih objekata, da se također odgode ili pojačaju mjere sigurnosti prilikom održavanja svih oblika okupljanja.

Sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa trebaju javiti na dežurni telefon 031/225-717 Zavoda za javno zdravstvo kako bi se u skladu s propisanim protokolom zbrinule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.