Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvojica pod istragom zbog ratnih zločina nakon okupacije Vukovara

13.11.2015.

12:38

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječko Županijsko državno dvjetništvo pokrenulo je istragu proitv dvojice državljana Srbije, zbog sumnje da nakon okupacije Vukovara '91., kao zapovjednici Vojne policije JNA nisu poduzeli ništa kako bi spriječili zlostavljanje i ubijanje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila.

Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje da nakon okupacije Vukovara 1991. godine, kao zapovjednici Vojne policije JNA zaduženi za osiguravanje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila i njihova transporta u logore u Srbiji, nisu poduzeli ništa kako bi spriječili zlostavljanja i ubijanja, niti su kaznili počinitelje. Obojica su nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima.
Kaznena djela za koja su osumnjičeni, počinili su 19. i 20. studenoga 1991., u Vukovaru, Trpinji, Borovu Selu i Dalju te u Bogojevu i Sremskoj Mitrovici na području Republike Srbije, nakon što su udružene snage JNA, Teritorijalne obrane i dobrovoljaca iz Srbije okupirale Vukovar, a civili i pripadnici HV-a i MUP-a se predali snagama JNA. Osumnjičeni 53-godišnjak i 48-godišnjak, zapovjednik bataljuna vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA i zapovjednik 1. čete toga bataljuna vojne policije, bili su zaduženi za osiguranje prostora u kojem su se nalazili zarobljeni branitelji i civili te za osiguranje transporta zarobljenika do logora na području Srbije.
Sumnjiči ih se da, iako su znali da pripadnici srpskih postrojbi ulaze u krug skloništa "Borovo Commerce" i "Nova obućara" kako bi izdvajali zarobljene branitelje i civile te da će sve izdvojene osobe iz transporta biti zlostavljane ili ubijene, nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila, koja se po njihovoj zapovijedi kretala gradom pješice te u vozilima sve do logora na području Republike Srbije, kako bi onemogućili bilo kakvo približavanje koloni pripadnika JNA, Teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljačkih postrojbi, izdvajanje zarobljenika iz kolone te njihovo ubijanje i psihičko i fizičko zlostavljanje. 
 To se nastavilo tijekom cijelog transporta zarobljenika do logora u Srbiji, pa su pripadnici navedenih postrojbi neometano zlostavljali i ubijali zarobljene branitelje i civile. Ubijeno je 49 branitelja i 67 civila, a zlostavljano 39 branitelja i 38 civila. Osnovano se sumnja kako nisu poduzeli nužne mjere i aktivnosti s ciljem kažnjavanja počinitelja zlostavljanja zarobljenih branitelja i civila. Osumnjičenici se terete zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, nalaze na području Republike Srbije i trenutno nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, pa će sucu istrage biti predloženo određivanje istražnog zatvora, a zatim i naloženo izdavanje tjeralice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.