Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvojici iz Negoslavaca jednomjesečni istražni zatvor

08.10.2020.

15:38

Autor: Davor Lončarić

foto: D. Lončarić

foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Nakon što su saslušani u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, dvojica hrvatskih državljana iz Negoslavaca došla su u pratni odvjetnika na Županijski sud u Osijeku. Određen im je jednomjesečni istražni zatvor.

Podsjetimo, dvojicu muškaraca jučer uhićenih u Negoslavcima policija je prijavila za ratni zločin na Ovčari. Sumnjiči ih da su 20. listopada 1991. kao pripadnici srpskih paravojnih snaga sudjelovali u takozvanom špaliru smrti kroz koji su prolazili zarobljeni vukovarski branitelji i civili. Dvojica muškaraca privedena su u državno odvjetništvo u Osijeku. Osumnjičenici su ispitani u državnom odvjetništvu nakon čega je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage. 

Privedeni su Draženko Đokić (rođen 1963.) i Vojin Krstić (rođen 1948.), koji novinarima nisu htjeli odgovarati na pitanja tijekom privođenja kao ni njihovi odvjetnici Petar Vukasović i Berislav Krnic. Krnic je tek rekao kako će odlučivanje o istražnom zatvoru na Županijskom sudu u Osijeku trajati nekoliko sati, a nakon toga će imati više informacija. Službeno još nisu objavljena ni imena osumnjičenika, a do početka suđenja slijedi još redoviti istražni sudski postupak koji može trajati i godinu dana. 

Određen istražni zatvor od mjesec dana


Županijskom sudu u Osijeku, danas u popodnevnim satima, uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, privedena su dvojica hrvatskih državljana u dobi od 71 g. i 57 g., zbog osnovane sumnje da bi počinili obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, priopćio je Županijski sud u Osijeku.

Sudac istrage je po tom prijedlogu proveo ročište uz nazočnost branitelja osumnjičenika i zamjenika državnog odvjetnika, te je utvrdio osnovanost podnesenog prijedloga i odredio je osumnjičenicima istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, nalazeći da postoje svi zakonski opći i posebni uvjeti za određivanje istražnog zatvora po osnovu čl. 123. st. 1. toč. 1. i 2. ZKP/08. Naime, utvrdio je da postoji opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi osumnjičenici mogli postati nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske zbog blizine granice sa susjednim državama koju mogu prijeći i uz osobnu iskaznicu, te da bi mogli ometati istragu utjecajem na više svjedoka na način da iskazuju njima u korist.

Protiv rješenja o određivanju istražnog zatvora stranke imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a o kojima odlučuje izvanraspravno vijeće suda, priopćeno je danas. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.