Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvorac Pejačević ima novu priču

07.12.2019.

13:09

Autor: Leo Škrinjarić

Dvorac Pejačević ima novu priču

Dvorac Pejačević ima novu priču

Foto: - / -

Nakon što je tri godine bio u privremenom prostoru Gradski muzej Virovitica vratio se u novoobnovljeni dvorac Pejačević, koji potječe s početka 19. stoljeća. Svečano je predstavljen novi stalni postav koji je dijelom i interaktivan.

Na čak tri etaže i 2 500 četvornih metara izložena su dva stalna muzejska postava podijeljena u dvije kategorije: Povijest grada i dvorca s predmetima od prapovijesti pa do 20. stoljeća te iz drvenog doba, jer virovitički je kraj oduvijek poznat po šumskom bogatstvu, ali i vrsnim majstorima koji su obrađivali drvo.

Posjetitelji mogu razgledati bogat muzejski fundus s više od 1300 izložaka obogaćenih raznim multimedijskim sadržajima. Tako se, primjerice, mogu okušati u piljenju drva, primjerice od hrasta, bukve i jele, naučiti stari mikeški govor, virtualno odjenuti neku od haljina iz vremena plemićke obitelji Pejačević, a okrjepiti se u muzejskom kafiću.

Dvorac, perivoj i šetnica obnovljeni su novcem iz europskog projekta, vrijednoga više od 85 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.