Hrvatski radio

Radio Osijek

Dvorana Jug 2 spremna za prihvat prvih izbjeglica iz Ukrajine

27.02.2022.

12:51

Autor: Radio Osijek/Ana Mitar/TM

Dvorana Jug 2 spremna za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Dvorana Jug 2 spremna za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Foto: Osječko-baranjska županija / -

Osječka dvorana Jug 2 tijekom noći je pripremljena za prihvat izbjeglica iz Ukrajine i postaje prihvatni centar za pet slavonskih županija. Kapacitet je 100 kreveta. Ovdje će se registrirati, te će im biti pružen prvi privremeni smještaj. 

Osječko-baranjska županija mobilizirala je sve potrebne službe na području županije, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su iznesene pojedinosti o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

Tijekom noći pripadnici Civilne zaštite, uz pomoć volontera Crvenoga križa u dvorani Jug 2 pripremili su krevete za stotinjak ljudi. „Pripremne su aktivnosti počele prije nekoliko dana, jer s obzirom na situaciju u Ukrajini očekujemo dolazak izbjeglica i na naše područje. Prema našim informacijama manji broj obitelji iz Ukrajine već je ušao u Hrvatsku na području naše županije, odnosno iz Srbije ili Mađarske. Dio njih je imao unaprijed osiguran smještaj kod prijatelja i obitelji, a za jednu obitelj znamo da se uputila u zagrebački prihvatni centar. Spremni smo reagirati i povećanjem kapaciteta ako se za to ukaže potreba”, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić, koji je jutros sazvao izvanrednu sjednicu posvećenu prihvatu izbjeglica iz Ukrajine. Na sjednici Stožera,uz pripadnike MUP-a, Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, sudjelovale su i odgovorne sobe iz Hitne medicinske pomoći, KBC-a Osijek te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.


Jutros je u dvoranu stigla jedna ukrajinska obitelj kako bi prijavila svoj boravak na istoku Hrvatske. Nakon prijave i epidemiološke obrade uputili su se u Vukovarsko-srijemsku županiju, u unaprijed dogovoreni smještaj kod prijatelja/obitelji.

-

„Zbog velikog zanimanja obitelji s područja Osječko-baranjske županije koji su voljni prihvatiti izbjeglice, Crveni križ kreće s kreiranjem baze podataka privatnog smještaja. No, Stožer civilne zaštite prvenstveno radi na osiguravanju organiziranog smještaja kojeg za sada ima dovoljno”, pojasnila je Martina Hećimović iz Gradskog društva Crveni križ Osijek.

„Grad Osijek je stavio dvoranu na raspolaganje Stožeru Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, kao i Gradski prijevoz putnika koji će prema potrebi prevoziti ukrajinske izbjeglice od granice do prihvatnog centra, a stavljamo se na raspolaganje i za sve druge aktivnosti koje možemo pokriti kroz svoje službe”, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin.

Za sve one koji žele pomoći ukrajinskim izbjeglicama, još uvijek je na snazi preporuka da se ne prikuplja humanitarna pomoć, no svi koji žele pomoći mogu to učiniti pozivom na donacijski telefon: 060 9010

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.