Hrvatski radio

Radio Osijek

Edukacija "Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje nasilja prema ženama"

17.10.2019.

12:44

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U Policijskoj upravi osječko- baranjskoj traje dvodnevna edukacija pod nazivom "Jačanje kapaciteta policijskih službenica i službenika u Republici Hrvatskoj za suzbijanje nasilja prema ženama" .

Edukaciju je organizirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. U posljednjoj fazi provedbe EU projekta ,,Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama " kojeg financira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu REC (Rights, Equality and Citizenship) Europske unije, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao nositeljica projekta, u suradnji s Pravosudnom akademijom i Policijskom akademijom kao pridruženim partnerima, održala je edukacije za policijske službenike, suce i sutkinje općinskih i županijskih sudova te državne odvjetnike i zamjenike općinskih i županijskih državnih odvjetništava u Hrvatskoj.
Jedna od tema je kako učiniti učinkovitiji sustav zaštite žrtava obiteljskog nasilja, općenito nasilja nad ženama.
"Istraživanjima provedenim u 11gradova na 16 općinskih i županijskih sudova na uzorku od 1.200 presuda utvrdili smo ono čemu općenito govorimo posljednjih godina a to da nam je politika kažnjavanja izrazito niska. Kod obiteljskog nasilja općenito nasilja prema ženama ustanovili smo da u gotovo preko 46% slučajeva počinitelji se oslobađaju kada su proglašeni krivi, a oslobađaju se i od plaćanja sudskih troškova. Počinitelji u više od 50% slučajeva zadovoljni su presudama koje su donesene za razliku od žrtava koje nisu zadovoljne sudskim odlukama što govori o tome da imamo žrtve koji dalje ne vjeruju u rad državnih institucija i sa ovakvom politikom se ne osjećaju dovoljno zaštićene. Ono na čemu ćemo raditi nakon svih razgovora sa sudionicima radionica jest da ćemo predlagati Vladi i zakonodavnom tijelu da se radi puno više na problematici uz puno više mobilnih timova na terenu u kombinaciji stručnih osoba ne samo policije već i pedagoga, psihologa i Centara za socijalnu skrb koji će locirati problematične partnerske i obiteljske zajednice jer mnogi od ovih slučajeva ne bi završili kroz sudski postupak da se s njima preventivno prije radilo i da im se ukazalo na posljedice eventualne manipulacije, zloupotrebe ili nasilničkog ponašanja koje mogu dovesti do određenih sankcija", rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.