Hrvatski radio

Radio Osijek

Edukacija o cikloturizmu održana u Dalju

10.04.2016.

11:49

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Organizatori biciklističke utrke "Tour of Croatia" boravili su u Dalju tijekom vikenda, 9. i 10 travnja, gdje se održala edukacija "Razvoj proizvoda cikloturizma na području Osječko-baranjske županije".

Predavanja je organizirala Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Zajednicom sportskih udruga Osječko-baranjske županije, a kroz predavnja su se djelatnici turističkih zajednica upoznali s mogućnostima koje mogu iskoristiti tijekom održavanja utrke, ali i općenito privući bicikliste, promovirati staze, prirodne ljepote, okruženje i domaće običaje.

Edukacija se održavala u Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković, a nazočili su joj brojni iznajmljivači, turističke agencije, turističke zajednice, hotelijeri i drugi potencijalni pružatelji usluga cikloturistima. Na predavanjima se moglo čuti kako je potencijal Slavonije i Baranje iznimno velik, ali i kako se ne koristi dovoljno. Slično se moglo čuti i sredinom ožujka na edukaciji o cikloturizmu u Bilju. U Dalju su gosti iz Istre i Kvarnera također bili predvođeni nekadašnjim poznatim hrvatskim biciklistom Vladimirom Miholjevićem koji je napomenuo kako cikloturistička ponuda u nas nije adekvatno valorizirana ni komercijalizirana, a Slavonija i Baranja bi uz dobra ulaganja u biciklističku infrastrukturu, smještaj i popratne sadržaje mogla značajno upotpuniti svoju turističku ponudu i iskoristiti šanse koje se pri tome otvaraju.

Kako je istaknuo zamjenik predsjednika Turističke zajednice Erdut Darko Barjaktarević, velika je prednost ovoga kraja što kroz njega prolazi popularna Dunavska ruta, a glavni je cilj zadržati turiste u ovome kraju duže od jednoga dana jer prosječni cikloturist dnevno troši 62 eura, dok običan turist u prosjeku dnevno potroši 36 eura.

 

Razvoju cikloturizma na istoku Hrvatske trebala bi doprinijeti i velika biciklističa utrka "Tour od Croatia" koja 19. travnja kreće iz Osijeka, a tijekom koje će u Hrvatskoj svjetska biciklističa elita boraviti više od tjedan dana. U tom će vremenu, kroz 6 etapa, obići cijelu Hrvatsku, a iznimno je značajno što će utrku, uz Hrvatsku televiziju, prenositi i Eurosport. Prijenos će se moći vidjeti na 6 kontinenata, u preko 90 zemalja svijeta. Budući da će ovo utka prve kategorije, u njoj će sudjelovati gotovo svi najbolji biciklisti svijeta i iskoristit će ju kao pripremu za poznati "Giro d'Italia."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.