Hrvatski radio

Radio Osijek

15:08 / 18.02.2022.

Autor: Radio Osijek

Edukacija poljoprivrednika o važnosti navodnjavanja

Navodnjavanje, Cerna, arhiva

Navodnjavanje, Cerna, arhiva

Foto: M.Milas / Radio Osijek

U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i u suradnji s profesorima s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Cerni je održana radionica za poljoprivrednike o navodnjavanju. U Hrvatskoj se danas navodnjava samo 2 posto poljoprivrednih površina, ili 17 tisuća hektara, no zbog klimatskih promjena, ali i podizanja konkurentnosti trebali bismo taj broj barem utrostručiti. 

Što je glavni uzrok tako male zainteresiranosti poljoprivrednika za navodnjavanje pitali smo izvanrednu profesoricu s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Moniku Marković ? "Čini mi se da bi trebalo poboljšati komunikaciju između poljoprivrednika i onih koji raspisuju natječaje i dodjeljuju potpore. Treba pitati poljoprivrednike u čemu je usko grlo, malo drukčije organizirati potpore u smislu da ne budu tako specifične..." Jedan je od problema skupa oprema za navodnjavanje, rekao je Hranimir Đurić iz Vukovarsko-srijemske županije koji dodaje kako se u tu svrhu očekuje raspisivanje natječaja za Mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, a jedan od rijetkih poljoprivrednika u Cerni koji navodnjava svoje površine od 35 hektara je povrćar Mirko Bošković. "Navodnjavamo sve naše površine od linearnog sustava, sustava kap na kap i prskalica. Navodnjavanje je jedan okidač, jedna sigurnost i ja sam prije više od desetljeća u navodnjavanje uložio milijun i pol kuna.Njegova općina Cerna ima javni sustav navodnjavanja za 550 hektara, no potrebna je daljnja edukacija proizvođača kako bi se na njega priključili. Uz postojanje javnog sustava navodnjavanja potrebno im je osigurati i mrežnu logistiku koja je vrlo skupa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.