Hrvatski radio

Radio Osijek

Edukacija za bolji rad savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji

16.10.2020.

12:27

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska udruga "Izvor" organizirala je edukaciju za jačanje kapaciteta pružatelja usluga u području rada savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji.

Edukacija u organizaciji Ženske udruge Izvor ima za cilj jačati kapacitete stručnjaka u području rada savjetovališta te osnaživati suradnju i učinkovito djelovanje u suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Edukaciju je vodila psihologinja Silvija Ručević.

Ovaj dio edukacije se temelji na punom razumijevanja traume i njezinih posljedica te potreba žena i djece koji su preživjeli nasilje, savjetodavaca te odnosa među njima kao važnog dijela procesa prevladavanja traumatskog iskustva,teme poput zaštite mentalnog zdravlja i jačanja otpornosti savjetodavaca s ciljem pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja. Aktivnost se provodi u okviru projekta „Podrška žrtvama nasilja u obitelji“ financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U narednom razdoblju edukacije će imati fokus na pristupu pružatelja pri osiguranju zaštite i sigurnosti žrtvi nasilja obzirom da iskustva žena kroz praksu našeg savjetovališta govoreda nema primjene Istanbulskekonvencije i da subrojna postupanja nadležnih institucija direktno suprotstavljena iskorjenjivanju nasilja prema ženama i odnosa moći koji proizlaze iz takvih štetnih praksi. Među takvim praksama su koncepti poput „otuđenja djece od očeva“ koji se prikazuju vrijednosno neutralnim iako su znanstveno neutemeljeni i diskriminatorni u svojoj osnovi.

/pozivnica organizatora/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.