Hrvatski radio

Radio Osijek

EFOS - Europski tjedan novca Financijski impuls

26.03.2019.

13:59

Autor: Željko Kovačević

Ana Lebić, Laura Devčić - Financijski impuls(foto Ž. Kovačević)

Ana Lebić, Laura Devčić - Financijski impuls(foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Studentska udruga Financijski impuls i ove je godine u Europskom tjednu novca organizirala program posvećen financijskom opismanjavanju mladih. Trodnevni program počeo je predavanjem bankarskih stručnjaka o osobnim financijama.

Treba štedjeti, stav je Marijete Ravlić, bankarske stručnjakinje koja ističe kako treba naučiti štedjeti i prije no što se mladi čovjek susretne s bankovnim karticama i računima. Ona je i otvorila zanimljiv program i predavanja o osobnim financijama, prevarama u osiguranju te uspješnim marketinškim projektima prvog dana programa kojeg su pripremili studenti Ekonomskog fakulteta iz udruge Financijski impuls.

"Štedite, sve što vam se nudi, sve što je brzo dostupno, sve što se čini lako na kraju ima svoju cijenu. Ako imate 500 kuna džeparca nađite prostora da ušttedite barem 200 kuna od tog iznosa. Smanjite kave, sitnice na koje ni ne obraćate pozornost a odnose vam novac i za neko duže vrijeme imati ćete zanimljiv iznos s kojim ćete moći raspolagati", savjetuje Ravlić.

Drugi dan programa donosi suradnju s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga odakle dolaze stručnjaci Filip Šaravanja i Filip Majstorović, moderatori debate o kriptovalutama koji će sa studentima raspravljati o tome ulagati ili ne ulagati u virtualnu vrijednost. Trećeg dana će govoriti stručnjaci iz sektora javnih financija.

"Ponosni smo što već 5. puta organiziramo takav skup. Osnovali smo se kako bi u izravnim kontaktima ostvarili poznanstva i veze te usavršili vještine koje su nam potrebne u financijskom svijetu. Pokazujemo i drugima da unatoč brojnim obvezama na fakultetu možemo proaktivno djelovati. Izdajemo časopis FIMpress, vodimo financijsko opismenjivanje mladih, a organiziramo i team bulidinge te studentska putovanja. Posebno nam je drago što su nas prepoznali i što nas već zovu u srednje škole kako bi mladima prenijeli znanja o tome što su kamate, porezi, bruto i neto plaće, žiro i tekući računi. Ono što ih i najviše zanima. Kao i na predavanjima cilj je i ovog skupa mlade potaknuti da brinu o svojim financijama te ih zainteresirati za aktualne teme iz svijeta financija" – rekla je Laura Devčić predsjednica studentske udruge Financijski impuls.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.