Hrvatski radio

Radio Osijek

EK odobrila novac za novi terminal u luci Osijek

28.09.2016.

19:10

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europska je komisija odobrila financiranje gradnje terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek čija je ukupna vrijednost 17,3 milijuna eura, od čega će se više od 15 milijuna financirati europskim novcem.

Riječ je o prvom nacionalnom projektu ulaganja u unutarnju plovidbu. Osječka će luka napokon izgraditi novi terminal i tako osigurati povećanje kapaciteta, bolju povezanost te razvoj i rast konkurentnosti.
"Izgradnjom terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek omogućit će se poboljšanje infrastrukture u lukama unutarnjih voda, a time i razvijanje sektora prijevoza tereta unutarnjim vodnim putovima. Također, pretovar rasutih tereta koji se do 2015. godine odvijao u samom gradu, u neposrednoj blizini Kliničkog bolničkog centra Osijek, preselit će se na novu lokaciju u neurbaniziranom dijelu grada što će pridonijeti kvaliteti života građana kao i zaštiti okoliša", priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ministar Tomislav Tolušić ističe kako je ovo primjer da ulaganje u Slavoniju nije samo predizborno obećanje. "
Ovim projektom dokazujemo da je Slavonija u vrhu prioriteta ove Vlade“, rekao je Tolušić.
Jedan od prioriteta financiranja iz EU fondova, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., odnosi se na povećanje količine teretnog prometa na unutarnjim plovnim putovima Republike Hrvatske. Kroz razvoj infrastrukture luka predviđa se izgradnja ili osuvremenjivanje infrastrukture namijenjene funkcioniranju luka unutarnjih plovnih putova, što između ostaloga uključuje i izgradnju terminala za rasuti teret koji će doprinijeti revitalizaciji gospodarstva i ravnomjernom razvoju regija u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.