Hrvatski radio

Radio Osijek

Eko kutak na glavnoj osječkoj tržnici svakog četvrtka od 17 do 19 sati

21.04.2022.

19:43

Autor: HRT Radio Osijek

Eko proizvodi

Eko proizvodi

Foto: M.Milas / HRT Radio Osijek

Eko kutak ponovno nakon korone treba zaživjeti, a to uz ekoproizvođače ovisi i o kupcima. "Borimo se, zovemo stare kupce i pozivamo nove da nas posjete četvrtkom popodne na tržnici i uvjere se u kvalitetu našim proizvoda", rekli  su neki od proizvođača. Ponuda voća i povrća je sezonska, no kupci u eko kutku mogu nabaviti i svježi sir i mlijeko, kuhane sireve s različitim začinima, a također i med, kuhanu rajčicu te različite ekološke sokove.  

Nakon korona vremena i prelaska na uglavnom internetsku prodaju, ekološki proizvođači ponovno se od početka 2022. godine sastaju na glavnoj osječkoj tržnici i umrežavaju se. Važno im je ponovno stvoriti i održati lokalno tržište. Pozivaju sve "stare", ali i nove kupce da ih posjete svakog četvrtka od 17 do 19 sati. "I potrošačima i kupcima nedostajao je taj izravni kontakt - nama da u razgovoru uživo hvalimo svoju robu, a kupcima da mogu opipati sve što žele kupiti te da im objasnimo zašto je neki proizvod krupniji ili sitniji. Nije to isto, kao kad voće ili povrće samo stigne na kućnu adresu. Na ovaj način kupci mogu birati robu, možemo se dogovarati. Mi proizvođači nemamo puno vremena, jer smo uglavnom na polju. Zato smo i organizirali ovu popodnevnu prodaju ekoloških proizvoda jednom tjedno. U ponudi danas imam blitvu, špinat, peršin, mladi luk i mladi bijeli luk, također i nešto prirodnih sokova od jabuka iz ekološkog voćnjaka. Inače nam glavna sezona počinje s graškom za nekih mjesec i pol", rekao je jedan od ekoloških proizvođača Srđan Mikić iz Dalja. "Nismo godinama dizali cijene, a do daljnjega ni nećemo, jer i ovako nema otimačine za našim proizvodima. Standard građana u Slavoniji nije na visokoj razini. Trenutačno su se cijene konvencionalnog povrća baš približile cijenama naših ekoloških proizvoda pa se nadam kako će to potaknuti kupce da  kupuju ekološku robu i hrane se zdravije. Ima onih koji su svjesni kvalitete ekoloških proizvoda i njegovog utjecaja na ljudsko zdravlje. Ovom smo se popodnevnom prodajom četvrtkom željeli na neki način i odvojiti od ostalih proizvođača kako bi nas ljudi prepoznali, kako bi nas znali po imenu i prezimenu, gdje se nalaze naša imanja, kad smo nešto sijali,a kad brali. Na našim štandovima uglavnom nudimo povrće ubrano prije sat, dva". I Stjepan Gayer, ekološki povrćar i voćar iz Višnjevca te predsjednik Centra za razvoj ekološke poljoprivrede, kao i ekološki proizvođač Danijel Loboda iz Dalj planine potvrđuju kako je prodaja slaba te pozivaju kupce da im se pridruže na glavnoj osječkoj tržnici svakog četvrtka od 17 do 19 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.