Hrvatski radio

Radio Osijek

Ekološka proizvodnja mogla bi biti budućnost Slavonije i Baranje

10.06.2016.

13:20

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Švicarski Institut FIBL, Poljoprivredni fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet, potpisali su ugovor o suradnji kojim bi se trebala unaprijediti ekološka proizvodnja u Slavoniji i Baranji .

U Hrvatskoj je samo 4 i pol posto ekološke proizvodnje, dok u Švicarskoj ekološki proizvodi čine 10-ak posto ukupne proizvodnje, a to je bio samo jedan u nizu razloga zbog kojih su stručnjaci švicarskog FIBL instituta došli u Hrvatsku na inicijativu Konzulata Republike Hrvatske u Zürichu i generalnog konzula Slobodana Mikca.

Uoči potpisivanja ugovora o mogućnostima ekološke proizvodnje u Hrvatskoj stručnjaci FIBL Instituta iz Švicarske su održali i predavanje na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, što je tek prvi korak u suradnji - istaknuo je, među ostalim, dekan Poljoprivrednog fakulteta Vlado Guberac, a dekan Prehrambeno - tehnološkog fakulteta Drago Šubarić napomenuo kako ovu suradnju vidi i kao priliku da se ekološka proizvodnja poveže s turizmom i promocijom naše zemlje. Osječko - baranjski dožupan Željko Kraljičak u ovoj suradnji vidi i veliku priliku za male proizvođače koji bi uvođenjem ekološke proizvodnje dobili sasvim novu dimenziju i priliku za zaradu.

 Kolike su mogućnosti naše zemlje govori i podatak da je u Hrvatskoj samo 4 i pol posto ekološke prizvodnje u odnosu na Švicarsku, gdje ekološki proizvodi čine 10-ak posto ukupne proizvodnje - napomenula je, među ostalim, direktorica odjela za međunarodnu suradnju i članica upravnog odbora Instituta FIBL Beate Huber i dodala kako je potražnja za ekološkim proizvodima u Europi sve veća. Iz tih razloga Hrvatska, a posebice Slavonija i Baranja, gdje su zemlja, voda i zrak još uvijek nezagađeni, ima velik potencijal u ekološkoj proizvodnji, a time i priliku za zaradom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.